Mai multe companii multinaționale de dimensiuni redutabile vor avea de câsștigat sume uriașe, dacă un amendament adus de una dintre comisiile de specialitate din Senat va ajunge să fie literă de lege. 

Proiectul de act normativ ce urmează a fi modificat este tocmai cel care vizează modalitate în care vor fi exploatate gazele din Marea Neagră.

Culmea, amendamentul adus de un senator PSD vine împotriva politicii duse de Liviu Dragnea, care a insistat pentru o lege care să ia cât mai mult de la companiile care exploatează resursele. 

“Valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum şi valoarea cheltuielilor aferente investiţiilor din programele de lucrări realizate şi raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiţii. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referinţă, investiţiile pot fi deduse în limta impozitului calculat” se arată în amendamentul introdus.

Dacă acest amendament va fi transpus în forma finală a legii, acest lucru înseamnă că firmele din Marea Neagră, Exxon, Petrom, Romgaz, Carlyle, LukOil și oricine va mai primi concesiune nu vor plăti taxe statului până la concurența cuantumului acestora cu volumul lor inițial de investiții. Spre exemplu, în cazul Exxon-Petrom, care a investiti până acum 1,5 miliarde de euro și estimează încă 4 miliarde de euro, până să înceapă extracția propriu-zisă, legea le-ar permite să nu plătească impozite și taxe(cu excepția redevenței) până când cuantumul acestora ajunge la 5,5 miliarde de euro. Adică ani de zile.

PSD contra PSD?

Modificarea a fost introdusă de senatorul PSD Marian Gheorghe, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale. Luni seara, legea offshore a intrat la vot în plenul Senatului, fiind adoptată, iar miercuri se duce la deputați, for decizional. Liviu Dragnea, șeful confirmat al PSD, a precizat, chiar și după depunerea amendamentului de către colegul de partid Gheorghe, că prevederile majore ale legii vor rămâne aceleași ca la momentul votului de la deputați. Dragnea, care este și președintele Camerei Deputaților, a modificat prevederi esențiale și atunci când prima variantă a legii venise de la Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu. La începutul lunii iulie, Dragnea a anunțat personal, în ultima clipă, cum va fi modificată legea offshore votată de Senat. Deputații au votat întocmai preceptelor sale ceea ce a cauzat unele fricțiuni cu investitorii, ambasadele și chiar cu partenerii de guvernare ALDE. Iohannis a întors legea în Parlament, dar Dragnea a precizat că nu se schimbă mare lucru. “Nu am cedat faţă de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condiţiile puse în acea lege, condiţii avantajoase pentru statul român şi condiţii acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investeşte nimeni", a declarat liderul PSD, la încheierea şedinţei de vineri a Comitetului Executiv al PSD.
Al doilea amendament important introdus de senatorul PSD se referă la imposibilitatea schimbării cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor, o cerinţă expresă a petroliştilor, care au spus că au nevoie de predictibilitate şi de un cadru fiscal stabil perntru a putea investi. Nivelul taxelor este garantat prin lege, dac[ amendamentul va fio adoptat, pe toată durata exploatării gazelor. Iată cum sună amendamentul:

“(1) Regimul de redevenţe şi regimul fiscal prevăzute la art.18 şi art. 19 (cele care stabilesc cuantumul impozitului suplimentar-n.red.) nu se vor modifica, indifferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor şi a prelungitilor subsecvente,
(2) Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligaţia de a vinde 50% din gazele extrase pe piaţa românească-n.red.) nu va creşte pe toată durata acordurilor”.
Marea Neagră are resurse estimate de gaz, doar în perimetrele concesionate până acum, de circa 200 de miliarde de metri cubi, exploatarea lor urmând să genereze în 25 de ani venituri de circa 100 de miliarde de euro. În prezent, producția României este de oar 11 miliarde de metri cubi, împărțită între Petrom și Romgaz.