DNA efectuează percheziții la CryptoDATA, compania deținută de Ovidiu Toma
Se pare că acest caz face parte dintr-un dosar separat derivat din ancheta ce îi vizează pe generalii SRI în rezervă, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.
Conform investigațiilor, compania CryptoDATA ar fi utilizat inteligența artificială pentru a crea un articol fals despre presupusa utilizare a dispozitivelor sale în conflictul din Ucraina. În acest scop, ar fi fost modificat un material publicat de Reuters și s-ar fi folosit ilegal identitatea a doi jurnaliști ai agenției.
De asemenea, Bogdan Mărunțiș ar fi transmis un contract falsificat, care pretindea o achiziție de figurine cu Vladimir Putin între CryptoDATA și o firmă ucraineană, document pe care ulterior l-a recunoscut ca fiind fabricat chiar de companie.
Potrivit știripesurse.ro, compania CryptoDATA ar fi cumpărat 250.000 de figurine reprezentându-l pe Vladimir Putin, pentru suma de 375.000 de dolari, acestea fiind livrate la sediul firmei din Voluntari la începutul anului 2024.
Produse CryptoDATA, disponibile pe mai multe platforme din Rusia
Totodată, pe diverse platforme online din Rusia sunt disponibile multiple produse marca CryptoDATA, iar anchetele în curs sugerează existența unor posibile parteneriate comerciale între companie și firme rusești, inclusiv promovarea acestor produse pe site-urile unor oameni de afaceri ruși.
Ovidiu Toma, om de afaceri și asociat al companiei CryptoData, a declarat pentru G4media.ro că procurorii DNA au solicitat documente referitoare la un fost asociat, pe care le-au furnizat. Toma a precizat că procurorii nu i-au adus nicio acuzație sau nu i-au comunicat vreo calitate oficială.
De asemenea, el a subliniat că nu este fugit din țară, ci că, împreună cu asociatul său, Bogdan Mărunțiș, se află într-o călătorie de afaceri în Emiratele Arabe Unite, urmând să se întoarcă la sfârșitul acestei săptămâni.
Înșelătorie cu moneda virtuală lansată de CryptoDATA
În 2024, au apărut dezvăluiri șocante despre moneda virtuală lansată și promovată intens de patronii CryptoDATA, care s-a încheiat cu o mare înșelătorie pentru investitorii pasionați. Moneda digitală, care fusese lansată în martie 2022 cu o valoare de 4,5 lei, a ajuns să valoreze anul trecut mai puțin de 0,007 lei, adică de peste 640 de ori mai puțin decât la început.
Pagubele pentru investitori sunt imense, iar multe persoane se plâng că au fost atrase și păcălite de cei care stau în spatele CryptoDATA.
„Încăpățânarea este unul dintre atribute, pentru că ne încăpățânăm să avem succes și nu renunțăm. Nu renunțăm, nu renunțăm niciodată la eșecurile noastre în afaceri, în proiectele noastre care nu au avut succes.
Am eșuat de multe ori! Da, dar nu am renunțat, asta e frumusețea”, au declarat Ovidiu Toma și Bogdan Mărunțiș.
Pentru a atrage cât mai mulți investitori, cei din spatele CryptoDATA s-au asociat cu două companii mari: gigantul american DELL și Prisma Analytics, o corporație din Germania.
Pentru a crește atractivitatea proiectului, promiteau recompense tentante, nu doar în România, ci și pe plan internațional: laptopuri, telefoane și recompense digitale din partea CryptoDATA, inclusiv sute și chiar mii de unități ale monedei Edain.