Lovitura pe care o pregătește UE fumătorilor

Lovitura pe care o pregătește UE fumătorilor! Comisia Europeană propune extinderea acoperirii mediilor exterioare în care se va interzice fumatul, inclusiv pentru cei care vapează.

În fiecare an, în UE, 700.000 de persoane își pierd viața din cauza consumului de tutun, dintre care zeci de mii de decese fiind o consecință a fumatului pasiv.

Revizuirea Recomandării Consiliului privind mediile fără fumat este o ofertă directă pentru a ajuta la protejarea mai eficientă a oamenilor de efectele fumatului pasiv și ale aerosolilor. De asemenea, marchează un nou pas înainte în eforturile pe care le face UE de a limita utilizarea tutunului și a produselor emergente, a combate dependența de nicotină și a îmbunătăți sănătatea, se scrie pe site-ul Comisiei Europene.

Ce li se cere statelor UE

Revizuirea solicită țărilor UE:

  • să extindă acoperirea politicilor fără fumat la zonele exterioare-cheie, inclusiv zonele de agrement în aer liber pentru copii, cum ar fi locurile de joacă publice, parcuri de distracție și piscine, precum și clădirile publice și stațiile de transport public.
  • extinderea politicilor fără fumat la produsele emergente, cum ar fi produsele din tutun încălzit și țigările electronice, care ajung din ce în ce mai mult la utilizatorii foarte tineri.

Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat recent efectele negative ale expunerii la emisiile provenind de la aceste produse, inclusiv probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative.

Planul european de combatere a cancerului stabilește obiectivul de a crea o „generație fără tutun” până în 2040

Planul european de combatere a cancerului stabilește obiectivul de a crea o „generație fără tutun” până în 2040, în care mai puțin de 5% din populație folosește tutun.

Decesele și alți indicatori de sănătate, cum ar fi atacurile de cord, și îmbunătățirea sănătății respiratorii, s-au îmbunătățit datorită mediilor fără fumat. Recomandarea Consiliului privind mediile fără fumat a fost adoptată în 2009 și a cerut țărilor UE:

  • să pună în aplicare legi pentru a-și proteja pe deplin cetățenii de expunerea la fumul de tutun în locuri publice închise, locuri de muncă și transport public;
  • să îmbunătățească legile împotriva fumatului cu măsuri de sprijin, cum ar fi încurajarea eforturilor de a renunța la consumul de tutun și avertismente ilustrate pe pachetele de tutun;
  • consolidarea cooperării la nivelul UE prin înființarea unei rețele de puncte naționale pentru controlul tutunului.

În plus, actuala revizuire încurajează țările UE să facă schimb de bune practici și să consolideze cooperarea internațională pentru a spori impactul măsurilor luate în UE.

Există dovezi că politicile privind mediile libere de fumat funcționează?

Există dovezi potrivit cărora interdicțiile privind fumatul au un impact pozitiv asupra sănătății prin reducerea consumului și a expunerii. Deși ar putea dura 20-30 de ani până la obținerea unei imagini complete, dovezile din țările libere de fumat sunt încurajatoare: calitatea aerului în interior s-a îmbunătățit dramatic după intrarea în vigoare a interdicțiilor privind fumatul, cu o reducere de 83 % și 86 % în concentrațiile de pulberi în suspensie în barurile irlandezei și, respectiv, scoțienii.

O mai bună calitate a aerului a condus la o scădere semnificativă a numărului de atacuri de cord: cu 11 % mai puține în Irlanda și Italia, o scădere de 17 % în Scoția și reduceri chiar mai mari în anumite jurisdicții SUA.