Lovitură pentru George Simion. A început eliminarea conturilor false și a postărilor neconforme

Alegeri prezidențiale 2025. Biroul Electoral Central (BEC) a demonstrat că nu va tolera neregulile, chiar și în cazul celor mai influente figuri politice.

Astfel, în urma unor verificări minuțioase, au fost șterse mai multe conturi false asociate cu diverse partide și candidați, iar unele dintre acestea au fost chiar raportate către autoritățile competente.

biroul electoral central BEC
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Alegeri prezidențiale 2025. Conturi false șterse de autorități

Azi, 5 aprilie, BEC a făcut un pas important pentru a asigura integritatea procesului electoral, anunțând ștergerea unui număr semnificativ de conturi false. Printre acestea s-au numărat pagini care promovau agenda liderilor politici, precum Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta.

Conturile respective nu doar că erau folosite pentru diseminarea unor mesaje politice, dar au fost și folosite pentru a înșela alegătorii, fiind implicate în campanii de manipulare.

În acest context, autoritățile electorale au început și o serie de acțiuni punitive, inclusiv aplicarea unor posibile amenzi.

„Prin plângerea formulată de Uniunea Salvați România (USR) înregistrată la BEC pentru alegerea președintelui României din anul 2025 9…) se reclamă că la data de 4 aprilie 2025, după ora 0:00, pe contul oficial al candidatului la alegerile prezidențiale din anul 2025 George Simion de pe platforma Facebook au fost postate 29 de URL-uri conținând materiale publicitate politice/materiale de propagandă electorală neetichetate conform cu legislația în vigoare, întrucât nu poartă codul obligatoriu de mandatar și codul de publicitate politică”, potrivit BEC.

În urma analizei plângerii formulate de USR, BEC a decis eliminarea tuturor celor 29 de materiale publicitare de pe Facebook în termen de 5 ore de la publicarea de către Autoritatea Electorală Permanentă.

George Simion
SURSA FOTO: Dreamstime

Clarificări din partea BEC privind materialele publicitare politice

În același timp, BEC a clarificat aspectele legate de formatul și conținutul materialelor publicitare politice. Autoritatea a subliniat importanța transparenței și corectitudinii în mesajele promovate de către candidați și partide.

O atenție specială a fost acordată conformității materialelor cu legislația în vigoare, care impune ca toate informațiile să fie precise și să reflecte realitatea, pentru a proteja alegătorii de dezinformare și manipulare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reamintește că toate materialele de promovare politică folosite în campania electorală, indiferent de canalul prin care sunt difuzate, trebuie să fie etichetate clar. Aceste etichete trebuie să precizeze că este vorba despre publicitate politică, să menționeze candidatul sau partidul responsabil, să includă informații despre metodele de targetare a publicului și să indice sursa finanțării.

Acest demers al BEC vine într-un moment extrem de important, în care mulți susținători ai diverselor campanii se confruntă cu provocări în ceea ce privește modul în care informațiile sunt prezentate și distribuite în mediul online.

„Procesele electorale constituie un pilon fundamental al unei societăţi democratice, iar desfăşurarea corectă a acestora garantează legitimitatea lor.

Un proces electoral corect trebuie să implice, printre altele, un echilibru just între libertatea de exprimare, aşa cum este prevăzută la art. 30 din Constituţia României, inclusiv dreptul unei persoane de a avea opinii politice, şi garantarea că informaţiile şi mesajele promovate de către actorii politici sunt corecte şi respectă realitatea, protejând astfel opinia publică împotriva dezinformării şi a manipulării opţiunilor alegătorilor”, precizează BEC în informare.