Platformele chineze de e-commerce precum Shein, Temu, Alibaba și JD.com au profitat ani de zile de o scutire vamală generoasă. Prin aceasta, au reușit să livreze produse ieftine către milioane de consumatori americani fără a plăti taxe. Începând cu luna mai, acest avantaj competitiv dispare, modificând regulile jocului în comerțul internațional.
Platformele chineze au folosit o portiță vamală de peste un miliard de ori în 2023
În 2023, consumatorii americani au primit peste un miliard de colete de la platformele chineze printr-un program cunoscut sub numele de „de minimis”.
Acesta permitea importul de bunuri în valoare de până la 800 de dolari fără plata taxelor vamale.
Majoritatea acestor colete au fost expediate direct din China către clienți din SUA, evitând depozitarea și controalele. Astfel, companii precum Shein și Temu au reușit să își vândă produsele la prețuri extrem de mici.
Această strategie le-a oferit un avantaj uriaș față de retailerii tradiționali din Statele Unite.

Conform Bloomberg, livrările cu valoare mică au reprezentat o zecime din totalul exporturilor chineze către Statele Unite. Pentru comparație, pragul de scutire vamală în Canada este de doar 40 de dolari, iar în Uniunea Europeană de 150 de dolari.
Finalul unei ere în comerțul electronic
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv care elimină scutirea de taxe pentru livrările sub 800 de dolari. Ordinul intră în vigoare după miezul nopții din 2 mai, potrivit Casei Albe.
„Multe companii din Republica Populară Chineză ascund substanțe ilicite în coletele trimise în Statele Unite”, se arată în document.
Tot acolo se afirmă că aceste practici contribuie semnificativ la criza opioidă cu care se confruntă SUA. Trump a încercat prima dată să închidă portița în februarie, dar a amânat măsura pentru a permite ajustări administrative.
Acea întârziere a dus la pierderi semnificative de valoare pentru PDD Holdings, compania-mamă a Temu, scrie site-ul Fortune.com.
Impact major asupra pieței, dar nu pentru toți
Decizia va afecta profund companiile chineze de e-commerce care își bazează modelul de afaceri pe livrări directe. Reprezentanții Shein, Temu, Alibaba și JD.com nu au oferit comentarii în urma solicitărilor presei.
Shein se pregătește în prezent pentru listarea pe bursă la Londra, după ce a schimbat regulile în moda rapidă. Temu a devenit rapid una dintre cele mai descărcate aplicații de cumpărături din SUA, conform Bloomberg.
În schimb, giganții americani precum Amazon, Walmart și eBay ar putea fi mai puțin afectați.
Aceștia colaborează cu o varietate de vânzători, inclusiv din China, dar și-au diversificat sursele de aprovizionare. Totuși, unele produse listate pe platformele lor sunt expediate direct din China, ceea ce ar putea duce la scumpiri.