Lovitură pentru gigantul Telekom Mobile SA! Ce este obligat să facă operatorul? Mulți oameni sunt afectați

Antenele GSM au o probabilitate de a afecta sănătatea, cel puțin așa spun specialiști și este și un aspect recunoscut de instanțele din România, care au obligat unul din cei mai mari operatori de pe piață să le demonteze.

Compania Telekom Mobile este obligată să demonteze antenele GSM de către Tribunalul București care își menține astfel decizia de anul trecut privind demontarea unei antene GSM de pe un imobil din București, informează indrumari-juridice.eu.

”Undele GSM sunt nocive, iar pentru că Telekom Mobile SA nu a putut să facă dovada contrară, conform practicii CEDO, instanța a dispus atât constatarea nulității actului semnat cu asociația de proprietari prin care erau montate antelene GSM ale Telekom SA, dar și obligarea Telekom Mobile la demontarea în termen de 60 de zile de la rămânărea definitivă a hotărârii, a antenelor GSM de pe acoperișul blocului”, arată indrumari-juridice.eu.

Aceasta ar fi o premieră în cazul companiei în ceea ce privește obligarea de a demonta antenele.

Tribunalul București a menținut hotărârea dată acum un an și anulează dreptul de a menține acele antene pe blocul de locuințe.

În caz contrar, dacă antenele nu vor fi retrase, după cele 60 de zile va fi pusă în executare hotărârea și vor fi mutate pe costul companiei.

Apelul prin care sentința a rămas definitivă: ”Tip soluție: Nefondat. Solutța pe scurt: Respinge apelul formulat de Asociaţia de Proprietari Bl. 21 A ca nefondat. Respinge ca nefondat apelul formulat de Niculae Ioana. Respinge apelul formulat de Telekom. Respinge ca nefondat apelul formulat de reclamanţii GHeban. Definitivă. Pronunţată in şedinţă publică, azi 15.11.2018. Document: Hotarâre  3802/2018 15.11.2018”.

Principalul argument folosit în această acțiune este faptul că antenele GSM ne pot afecta sănătatea.

”Reclamantul a arătat că este proprietarul apartamentului nr. […], situat în București, […], iar pe terasa blocului, deasupra locuinței sale, sunt montate mai multe antene GSM aflate în proprietatea pârâtei. Se consideră că se impune ridicarea echipamentelor având în vedere nocivitatea larg recunoscută și chiar demonstrată a acestui tip generator de câmpuri electromagnetice. Chiar și existenta unui risc potențial justifică îndepărtarea antenelor. Se invocă dreptul la viață și sănătate, la proprietate, de acces la instanță”, arată documentele publicate de site.

Irma Csiki, secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, spune că antenele GSM produc radiații elecromagnetice, neionizante.

”Acestea transportă energie, care penetrează în tesutul uman la diferite adancimi. Energia pe care o cedează este sub formă de caldură. Organismul are mecanismele prin care îşi reface echilibrul termic. Însă nu știe să lupte cu temperaturile locale“, a explicat Irma Csiki, secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti într-un articol publicat în România Liberă din 26 octombrie 2006.

“Experimentele pe animale au arătat că încălzirea locală este de cam un grad Celsius”, a continuat cercetătoarea.

Telekom Mobile este obligată să demonteze antenele GSM după următoarea motivare: “Această încălzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN și deci respectivă proteina previne cancerul. Însă e bine să se evite atât mobilele, cât și antenele din preajma copiilor, a femeilor însărcinate și chiar a bătrânilor, deoarece pot afecta celule în creştere, iar celula care inhibă nu-și mai realizează efectul pozitiv. Adică nu mai poate repara ADN-ul și există posibilitatea producerii celulelor malformate, care în timp duc la cancer”, a mai adăugat cercetătorul ştiinţific. 

„Ce este mai grav e faptul că pentru astfel de radiaţii nu avem simţuri, nu le percepem. Iar efectul îl vezi peste ani, 10-15. Te trezeşti că ai cancer fără să ştii de ce. Sigur, pe de altă parte, utilizarea telefonului mobil poate avea şi alte efecte dăunătoare. Jumătate din energie se distribuie în partea urechii. De aceea, dacă vorbim mult, simţim căldură și o senzaţie de disconfort, ameţeală”.