Google a fost nevoit să își recunoască înfrângerea într-o instanță federală din San Francisco, după o plângere comună formulată de mai multe state americane.

Google va plăti 700 de milioane de dolari Statelor Unite

Gigantul IT a fost de acord să plătească suma de 700 de milioane de dolari. Va trebui, de asemenea, să permită o concurență mai mare în magazinul său de aplicații, Google Play, notează CNN.

Condițiile acordului sunt înregistrate într-un document depus luni la instanța din San Francisco, potrivit informațiilor furnizate de sursa citată.

Conflictul are rădăcini în anul 2020. În acea perioadă, Departamentul de Justiție al Statelor Unite și numeroase state federale au formulat acuzații împotriva companiei, afirmând că aceasta a abuzat de poziția sa dominantă în sectorul căutărilor online.

Conform reclamanților, Google a afectat concurența prin intermediul acordurilor încheiate cu operatorii de telefonie mobilă și producătorii de smartphone-uri. Aceștia au stabilit Google Search ca opțiune implicită sau exclusivă pe dispozitivele utilizate de milioane de consumatori.

Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, „astăzi, detaliile unei înțelegeri la care s-a ajuns în septembrie cu procurorii generali ai statelor au fost prezentate public”.

Conform înțelegerii, gigantul IT va despăgubi cu 630 de milioane de dolari într-un fond special, care va fi distribuit în beneficiul consumatorilor, în conformitate cu planul aprobat de instanță.

Încă 70 de milioane de dolari pentru statele care au depus plângeri

Încă 70 de milioane de dolari vor fi alocate într-un fond destinat statelor care au înaintat plângeri. De această sumă vor beneficia aproximativ 102 milioane de consumatori.

„Fiecare consumator eligibil va primi cel puțin 2 dolari și va beneficia de plăți suplimentare, proporțional cu cheltuielile efectuate în Google Play în perioada cuprinsă între 16 august 2016 și 30 septembrie 2023”, se arată în documentul aprobat de tribunal.

Probleme peste probleme pentru Google

Aceasta este doar una dintre multele probleme antitrust cu care se confruntă Google. Săptămâna trecută, un juriu federal a concluzionat că piața de aplicații a Google reprezintă un monopol ilegal. Această decizie a fost emisă în urma unei lupte îndelungate cu Epic Games, creatorul jocului video de succes „Fortnite”.

Într-un alt proces aflat în desfășurare, Departamentul de Justiție a formulat acuzații conform cărora Google și-a restricționat intenționat concurența, beneficiind de pe urma poziției sale dominante în domeniul motoarelor de căutare.