Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a declarat că va trimite corpul de control la Teatrul Naţional din Bucureşti, în urma scandalului pornit de la declarațiile lui Ion Caramitru.
„Cu siguranţă o să fac un control la teatru în următoarea perioadă şi asta nu trebuie privită ca o răzbunare faţă de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă acolo, dar pur şi simplu vreau să văd exact şi vreau să prezint opiniei publice exact cum se cheltuiesc fondurile. (…) O să fac un control acolo, pentru că şi eu sunt rectorul unei instituţii de învăţământ superior de stat, ştiu ce înseamnă un buget, ştiu cum trebuie să cheltuieşti banii publici, ştiu ce înseamnă bunul simţ şi o să fac un control să vedem exact ce contracte sunt acolo, cum se cheltuiesc banii şi toate aceste lucruri o să le fac publice, pentru că nu e normal ceea ce se întâmplă”, a spus duminică Breaz, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat fiind dacă va trimite corpul de control la TNB.
„Am auzit şi o parte din afirmaţiile făcute de dumneavoastră legate de a da afară 54 de persoane din TNB. Este vorba despre o firmă care colaborează cu Teatrul Naţional, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Naţional, o firmă care nu ştiu de ce a fost cândva angajată şi semnat acest contract, când eu cred că TNB ar fi avut astfel de angajaţi care puteau să sprijine desfăşurarea activităţii în TNB. În al doilea rând, bugetul Teatrului Naţional din Bucureşti este mai mare cu aproape un milion de dolari sau cu 40 de miliarde vechi sau cu 4 miliarde lei noi faţă de anul trecut”, a declarat Breaz.
El a menţionat că a cerut şi managerului TNB să cheltuiască cu responsabilitate banii.
„Nu înţeleg de ce trebuie ca după fiecare spectacol, şi asta aţi văzut public şi de la unii actori din TNB, 10% din încasări sa fie luate de anumite persoane, nu văd de ce TNB trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată, adică firma respectivă bineînţeles că o să caute să aibă un profit. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri la bilete din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre, cu Opera Naţională, Opera Naţională fiind pe profit şi nu înţeleg de ce actorii fac grevă atâta timp cât salariile lor aproape că au fost triplate”, a afirmat Breaz.
Potrivit acestuia, anul trecut TNB a avut un buget de „53 de milioane şi ceva de lei”.
„Nu este vorba că pot să folosească anul acesta doar 30% din buget. Eu îi asigur că până la finalul anului bugetul care a fost preconizat va fi utilizat în continuare, dar pur şi simplu ar trebui să se uite mai bine şi atunci când fac o afirmaţie să o facă în cunoştinţă de cauză”, a adăugat Breaz.
Ion Caramitru, s-a declarat nemulţumit de faptul că bugetul instituţiei a fost aprobat târziu.
„Ceea ce s-a petrecut cu bugetele instituţiilor noastre este de neconceput. Bugetul a venit la jumătatea anului şi a venit la capitolul ‘Bunuri şi servicii’ la noi, la Teatrul Naţional, mai mic cu 2 milioane. Asta face ca noi să nu mai putem încheia contractele şi pe partea a doua a anului cu 54 de angajaţi prin Agenţia de forţe de muncă. Această situaţie, care se adaugă fondurilor atât de reduse la acest capitol, din care se plătesc toate cele care contribuie la funcţionarea instituţiei, ne-a făcut să ieşim cu toţii în principal la o întâlnire cu domnul ministru şi apoi, din lipsa de soluţii de acolo, să fim primiţi de doamna prim-ministru. La ora asta suntem în situaţia de a aştepta o programare a unei întâlniri a reprezentanţilor acestor instituţii cu doamna prim-ministru. Sperăm să avem această întâlnire”, spunea Caramitru.