Klaus Iohannis și judecătorii CCR, cercetați de Parchetul General
Potrivit surselor apropiate anchetei citate de Realitatea PLUS, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au deschis oficial un dosar penal în urma unei plângeri depuse de avocatul Gabriel Căcescu, referitoare la neregulile semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale.
Această decizie deschide posibilitatea ca, într-o primă etapă, să fie audiați mai mulți martori, iar ulterior, în cazul în care se constată elemente incriminatorii, să fie solicitată ridicarea imunității unor persoane, inclusiv a judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR), împotriva cărora a fost formulată această plângere penală.
Acestea sunt acuzații extrem de grave. Avocatul care a depus plângerea pe 2 ianuarie susține că anularea procesului electoral din cadrul alegerilor prezidențiale din decembrie „este o măsură abuzivă, care nu a fost întemeiată pe probe” – concluzie care se aliniază cu observațiile formulate de Comisia de la Veneția.
În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, procedura este mai complicată. Deși numele său apare în plângere, președintele beneficiază de imunitate pe durata mandatului său. Astfel, orice investigare a acestuia poate avea loc doar după încheierea mandatului prezidențial.
Raportul Comisiei de la Veneția
Amintim că luni, 27 ianuarie, Comisia de la Veneția a publicat un raport privind anularea alegerilor prezidențiale din România, o decizie adoptată de Curtea Constituțională a României (CCR).
Totodată, instituția a subliniat că nu are competența de a evalua anularea alegerilor din România, în contextul în care CEDO a respins cererea formulată de Călin Georgescu.
În raportul publicat, Comisia de la Veneția subliniază că deciziile referitoare la anularea unui proces electoral trebuie să fie justificate în mod transparent și detaliat, fără a se sprijini exclusiv pe informații clasificate.
De asemenea, Comisia a evidențiat că astfel de hotărâri trebuie să indice în mod clar încălcările identificate și dovezile care le susțin.
Potrivit instituției, „dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate (care pot fi folosite doar ca informații contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare”. Mai multe puteți citi aici.