Controversele privind proprietățile președintelui Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost în centrul mai multor controverse legate de averea sa, în special în ceea ce privește cele șase proprietăți pe care le deține în Sibiu.

În ciuda declarațiilor oficiale și a implicării autorităților, aceste imobile au fost o sursă constantă de critici și speculații pe parcursul celor zece ani de mandat al președintelui.

Se pare că publicul a avut rezerve semnificative legate de modul în care Klaus Iohannis a gestionat aceste bunuri, iar numărul de acuze care au apărut de-a lungul timpului nu a făcut decât să agraveze imaginea sa publică.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Două dintre case au dispărut din declarația de avere

Unul dintre aspectele cele mai controversate a fost legat de modul în care președintele Klaus Iohannis a declarat aceste proprietăți. În declarația de avere depusă anul trecut, două dintre casele familiei Iohannis au dispărut din documentația oficială.

Presa locală a speculat că numele președintelui ar fi fost radiat din actele celor două imobile, iar unele surse sugerează că Iohannis ar fi dobândit aceste proprietăți prin acte false.

Astfel, dispariția acestora din declarația de avere a stârnit noi întrebări legate de transparența și legalitatea achizițiilor făcute de familia Iohannis.

agenti SPP care il pazesc pe Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Litigiu ce vizează un spațiu comercial din Sibiu

Pe lângă această problemă, un alt aspect care a intrat în atenția publicului este un litigiu ce vizează un spațiu comercial din Sibiu, aflat în posesia președintelui.

Acesta face obiectul unui proces legat de moștenitori și a fost asociat cu sume importante de bani, provenite din chirii.

Deși există controverse în ceea ce privește legalitatea acestor tranzacții, soluționarea litigiului este esențială pentru a clarifica statutul acestui imobil. Momentan, statul nu a putut intabula imobilul, iar Klaus Iohannis continuă să încaseze venituri din chirii, ceea ce adâncește suspiciunile și nemulțumirile față de președintele României.

Proprietățile investigate de ANAF au o istorie controversată

În plus, proprietățile care fac obiectul unei investigații a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au o istorie controversată.

Aceste imobile au fost naționalizate în anii 1960, iar familia Iohannis a reușit să le achiziționeze cu bani proveniți din încasările din chirii.

Investigațiile jurnalistice au expus mai multe manevre prin care familia Iohannis a obținut imobilele din Sibiu, dar și despre modul în care s-au realizat achizițiile ulterioare.

Deși în prezent aceste imobile sunt supuse unei anchete amănunțite, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie prin care a stabilit că toate sumele încasate din chirii au fost obținute ilegal. Astfel, este doar o chestiune de timp până când ANAF va putea începe executarea silită pentru a recupera aceste fonduri.