Trei dintre principalele persoane aflate în conducerea statului român, responsabile de soluţionarea crizei generate de pandemie, plus Parlamentul României au fost acţionate în instanţă. Cum se justifică europarlamentarul care a făcut acest gest?
Europarlamentarul Cristian Terheş, proaspăt demisionar din PSD, anunţă că i-a acţionat în instanţă pe preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi Parlamentul României, pentru încălcarea dreptului la libertate individuală cu ocazia stării de urgenţă.
Acţiunea a fost depusă la Tribunalul Bucureşti în perioada stării de urgenţă şi înregistrată de instanţă pe data de 8 mai cu numărul 10121/3/2020. Până în prezent, cauza nu are termen de judecată, scrie europarlamentarul PNŢCD într-un mesaj pe pagina sa de socializare.
Cristian Terheş compară interdicţia impusă de autorităţi cu arestul la domiciliu
“Interdicția părăsirii locuinței sau gospodăriei, prin spațiul extrem de limitat, prin durata, prin modalitățile de control și sancțiune, nu este o simplă limitare a libertății de circulație, ci este o limitare a dreptului la libertate individuală, consacrat de Art. 23 din Constituție și de Art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Ca măsură în sine (nu vorbim de scopul ei, ci doar de existența ei), interdicția părăsirii locuinței sau a gospodăriei este o limitare similară arestului la domiciliu.
Pentru comparație, interdicția impusă unei persoane de a părăsi zona internațională a unui aeroport (o zonă foarte extinsă, ce poate include restaurante, magazine, hoteluri) a fost considerată în jurisprudența europeană o privare de libertate. Condamnații care execută pedeapsa în regim deschis pot circula liber în interiorul penitenciarului, într-un spațiu cu mult mai mare decât o locuință, dar sunt în stare de privare de libertate. Condamnații care execută pedeapsa în regim deschis pot desfășura activitate de muncă în afară penitenciarului și fără pază, părăsind zilnic penitenciarul la o anumită oră şi fiind obligați să se întoarcă la o anumită oră, dar situația lor juridică este tot de privare de libertate, întrucât faptul de a nu se întoarce constituie evadare”, se arată în motivarea înaintată instanţei.