Biroul Procurorului Public European își va începe activitatea sub semnul reducerilor de personal și al tăierilor din considerente bugetare, anunță presa europenă. Personalul pe care îl ca conduce Kovesi este redus aproape la jumătate.
Victoria Laurei Codruța Kovesi în lupta pentru preluarea poziției de Procuror – șef european este privită ca o mare realizare în mare parte din mass media de la București. Totuși, mandatul lui Kovesi la conducerea instituției europene nu va începe sub cele mai bune auspicii.
Publicația Luxembourg Times a anunțat în data de 10 septembrie că Biroul Procurorului Public European (European Public Prosecutor’s Office -EPPO) își va începe activitatea cu o reducere de 40% a personalului prevăzut inițial.
EPPO este prevăzut să fie deschis în noiembrie 2020 în Luxembourg. Un acord încheiat în 2015 între instituțiile europene prevedea că instituția va avea 118 angajați, la care se adaugă alți 90 de funcționari transferați de la Biroul European Anti-Fraudă (OLAF), dechis în Bruxelles.
Totuși, un oficial EPPO, care a dorit să își păstreze anonimatul, a declarat că ”s-a luat decizia, la nivelul Consiliului și al Parlamentului European, ca personalul instituției să fie mai mic decât s-a prevăzut inițial. Acordul între cele două instituții prevede că, până la urmă, vor fi doar 117 angajați ai EPPO, cu tot cu personalul transferat de la OLAF”. Ceea ce se traduce într-o reducere cu 40% a personalului instituției europene ce va fi condusă de Laura Codruța Kovesi.
Se pare că doi factori stau la baza acestei decizii. În primul rând, este vorba de tăierile de cheltuieli, la nivelul instituțiilor europene, pe care le operează Consiliul și Parlamentul European, din considerente bugetare.
În al doilea rând, un reprezentatnt al funcționarilor europeni care lucrează în sediile din Luxembourg a declarat că ar fi greu de convins angajații OLAF, care în prezent lucrează în Bruxelles, să fie relocați în capitala micului ducat luxemburghez, din cauza schimbărilor salariale care ar apărea.
Mai precis, funcționarii europeni care lucrează în Bruxelles și Luxembourg au aceleași salarii, doar că cei din urmă se confruntă cu costuri ale vieții mai ridicate.