Tribunalul din Miercurea Ciuc respinge definitiv plângerea împotriva crucilor românești din Valea Uzului

Tribunalul din Miercurea Ciuc a decis definitiv să respingă plângerea depusă de anumite grupuri maghiare împotriva crucilor de lemn amplasate în cimitirul militar internațional din Valea Uzului, în onoarea eroilor Armatei Române.

Potrivit portalului maghiar Szekelyhon.ro, această decizie este definitivă. Asta înseamnă că cei care au contestat amplasarea crucilor nu mai au nicio opțiune legală de a schimba situația.

Cum a început totul?

Plângerea fusese făcută de comuna Sânmartin, Consiliul Județean Harghita și câțiva reprezentanți ai UDMR, care cereau Procuraturii să investigheze amplasarea acestor cruci, pusă în practică anul trecut, în iulie.

Crucile au fost ridicate de Mihai Tîrnoveanu, lider al organizației Calea Neamului, pentru a-i comemora pe eroii români. Comuna Sânmartin, care administrează cimitirul, și Consiliul Județean Harghita au cerut ajutorul instanței după ce, în luna aprilie, Parchetul din Miercurea Ciuc a închis investigațiile legate de Mihai Tîrnoveanu și cele 150 de cruci de lemn amplasate în Cimitirul Militar Internațional din Valea Uzului. Investigațiile au fost închise fără ca Tîrnoveanu să fie acuzat de vreo faptă penală.

Cele două administrații voiau ca instanța să ceară Parchetului să redeschidă cazul și să continue investigațiile. Recent, Tribunalul din Miercurea Ciuc a decis că această cerere nu are temei și a respins-o.

Crucile din lemn ar fi fost amplasate ilegal

Parchetul inițiase mai multe investigații în urma plângerilor făcute de primarul din Sânmartin, președintele Consiliului Județean Harghita și alți cetățeni maghiari. Ei acuzau că amplasarea crucilor ar fi fost ilegală și ar fi implicat „instigare la ură, violență, discriminare, distrugere, tulburare de posesie, profanare de morminte și realizarea de lucrări fără autorizație”.

Parchetul a concluzionat că nu există dovezi care să susțină acuzațiile de instigare publică. În plus, deși amplasarea crucilor fără autorizație a ridicat suspiciuni, s-a stabilit că fapta nu este penală, deoarece cimitirul nu este clasificat ca monument istoric.

Scandalul durează de mai bine de un an

În vara anului trecut, naționaliști români au amplasat 150 de cruci mici și o cruce mare în cimitirul militar internațional din Valea Uzului. Aceasta a fost a doua lor încercare, deoarece prima fusese declarată ilegală de instanțele din România, care au decis că simbolurile și construcțiile fără autorizație trebuie îndepărtate.

În noaptea de 28 iunie 2023 spre 29 iunie 2023, din cimitirul administrat de comuna Sânmartin au fost scoase crucile de beton, un monument și un șir de steaguri românești, care fuseseră amplasate în anul 2019. Această acțiune, realizată de autoritățile locale maghiare, a fost considerată de unii drept o profanare a cimitirului.