Chef Adrian Hădean, invitat în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi24, a vorbit despre originile gastronomiei românești. Acesta a declarat că mâncarea servită anual de Ziua Națională a României nu face parte din bucătăria românească, având alte origini la bază.
„Nu există o mâncare națională cu un nume, să zici, băi, fasolea cu cârnați este mâncarea națională, pentru că nu este așa. Bucătăria românească este o bucătărie suficient de vastă și care a tot adunat mâncare în trânsa în ultimele secole, așa că e destul de complicat să numești o mâncare drept mâncarea națională.
Mâncarea națională este aia pe care o mâncăm noi, zi de zi, sau în zilele de sărbătoare. Adică mâncarea pe care o știm cu toții de la mama, de la bunica și așa mai departe”, a explicat chef Adrian Hădean.
„Noi nu suntem un singur fel de mâncare”
Întrebat dacă poporul român se poate identifica cu o anumită rețetă, chef-ul bucătar a răspuns ferm că nu poate intra în discuție un singur fel de mâncare reprezentativ pentru România.
„Ar fi și păcat să ne identificăm cu un fel de mâncare, pentru că noi nu suntem un singur fel de mâncare. Noi suntem un popor care se tot construiește, cel puțin de două mii de ani încoace, într-un anume fel, iar în procesul ăsta de construcție națională intră, evident, și mâncarea, toată mâncarea care s-a mâncat aici, toată mâncarea pe care am adoptat-o și pe care am transformat-o în mâncare românească, până la urmă.”, a spus acesta.
„Nu am cum să văd bucătăria românească separată de bucătăria balcanică”
Întrebat dacă există o rețetă care se regăsește doar în România, chef Adrian Hădean a răspuns negativ. Acesta consideră că gastronomia noastră s-a inspirat din cea a popoarelor balcanice și est europene.
„Mă îndoiesc că există un astfel de fel de mâncare. Noi trebuie să ținem cont că facem parte dintr-un context. Adică România nu este o țară izolată de restul planetei. România este o țară care se află oarecum în mijlocul blocului estic european și care, din punct de vedere cultural, se află în balcani. Așa că sunt foarte puține lucruri și feluri de mâncare care se găsesc la noi și nu se găsesc în altă parte. Ceea ce ar putea fi la noi și nu găsim în Turcia sunt anumite mâncăruri din porc. Dar se găsesc alte mâncăruri asemănătoare, din ștevie, de exemplu. Nu am cum să văd bucătăria românească separată de bucătăria balcanică sau de bucătăria est-europeană.”, a spus el.