Lovitură pentru Moderna! Franța nu recomandă vaccinul tinerilor de până în 30 de ani

vaccin moderna vaccinare

Sursă: Dreamstime

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a recomandat luni ca serul de la Moderna să nu mai fie utilizat pentru tinerii cu vârsta de până la 30 de ani. Pe de altă parte, Moderna vrea aprobarea vaccinului pentru copiii sub 11 ani. Ce spun noile studii făcute de specialiștii din Franța?

Franța nu mai recomandă serul anti-COVID de la Moderna persoanelor cu vârsta sub 30 de ani.

Deși a trecut aproape un an de la administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, specialiștii vin acum cu noi concluzii.

Vaccinurile administrate în timpul pandemiei încă se află în faza de studiu, iar Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a recomandat luni ca serul de la Moderna să nu mai fie utilizat pentru tinerii cu vârsta de până la 30 de ani, informează Reuters.

Potrivit experților în sănătate publică din Franța, cei care se încadrează în segmentul de vârstă menționat prezintă un risc crescut de apariție a unor boli la inimă: miocardită și pericardită.

Mai precis, este vorba despre un studiu care s-a concentrat pe pacienți în vârstă de 12 – 50 de ani. Astfel, în intervalul 15 mai – 31 august 2021 au fost consemnate 919 cazuri de miocardită și 917 de pericardită.

Pe 15 octombrie, Autoritatea Națională pentru Sănătate din Franța a recomandat utilizarea vaccinului Pfizer & BioNtech exclusiv pentru doze de rapel.

Moderna vrea aprobarea vaccinului pentru copiii sub 11 ani

Pe de altă parte, tot marți, compania americană Moderna a anunţat că a depus la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cererea oficială privind autorizarea vaccinului său anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 6-11 ani, la câteva săptămâni după ce a amânat depunerea unei solicitări similare la autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Statele Unite, informează Reuters.

EMA a autorizat în luna iulie administrarea vaccinului Moderna la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, însă câteva ţări din blocul european, inclusiv Suedia, au întrerupt vaccinările cu acest ser pentru persoanele sub 30 de ani din cauza unor efecte secundare cardiace rare

La sfârşitul lunii octombrie, compania Moderna a anunţat că Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite are nevoie de mai mult timp pentru a finaliza analizarea datelor medicale asociate administrării acestui ser la grupa de vârstă 12-17 ani, întrucât studiază riscul de apariţie a unui tip de inflamaţie cardiacă, denumit miocardită, după vaccinare.

Ca urmare, Moderna a amânat depunerea cererii sale privind vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 6-11 ani în Statele Unite, până când FDA va încheia analiza ce vizează utilizarea acestui vaccin pentru grupa de vârstă 12-17 ani, potrivit Agerpres.ro.

La începutul lunii octombrie, compania americană a anunţat că vaccinul său generează un răspuns imunitar puternic la copiii de 6-11 ani şi că intenţionează să transmită în curând datele medicale tuturor agenţiilor cu rol de reglementare din lumea întreagă.

Marţi, reprezentanţii Moderna au spus că cererea depusă la EMA vizează administrarea unei doze de 50 de micrograme de vaccin, la copiii din grupa de vârstă 6-11 ani, care reprezintă jumătate din concentraţia dozelor administrate în cazul adulţilor.