După ce Alianţa Nord-Atlantică a retras acreditarea a opt membri ai misiunii ruse la sediul Alianţei, din cauza acuzațiilor de spionaj, Rusia a anunțat la începutul săptămânii că își suspendă misiunea de reprezentare la NATO.
Lovitură pentru NATO. Rusia își suspendă misiunea de reprezentare, după acuzațiile de spionaj
Conform informațiilor transmise de ministrul afacerilor externe rus, Serghei Lavrov, aceste decizii vor intra în vigoare pe 1 noiembrie.
„În urma unor măsuri luate de NATO, condiţiile de bază pentru conlucrare nu mai sunt întrunite”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit afp.com
Ce va face Rusia, de fapt?
Mai precis, Rusia va suspenda pe termen nedefinit misiunea sa la Bruxelles de pe lângă alianţa militară occidentală, precum şi misiunea NATO găzduită de ambasada Belgiei la Moscova. Aceasta din urmă are rolul de a asigura legătura între Alianţa Nord-Atlantică şi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, scrie sursa menționată.
Totodată, Lavrov a anunţat că „se pune capăt activităţii biroului de informaţii al NATO”. Acesta din urmă este definit de Alianţă ca având misiunea de „a îmbunătăţi cunoaşterea şi înţelegerea mutuale”.
Aceste decizii au fost luate după noi acuzaţii de spionaj
La începutul lui octombrie, NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau „ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi”.
Alianţa Nord-Atlantică a luat o decizie similară în 2018, atunci când a expulzat şapte diplomaţi ca răspuns la atacul cu Noviciok, un agent neurotoxic, asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale la Salisbury, în Marea Britanie. Mai mult, NATO a respins trei solicitări de acreditare şi a redus mărimea delegaţiei ruse la 20 de membri.
De asemenea, Rusia a respins toate acuzaţiile privind implicarea sa în atacul contra lui Serghei Skripal şi fiicei sale.
Înainte de 2018, reprezentanţa diplomatică a Rusiei la NATO fusese deja limitată la cel mult 30 de membri, ca răspuns la interferenţa Moscovei în Ucraina.
Acuzațiile lansate anterior de șeful NATO
Amintim că norvegianul Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, s-a aflat la Lisabona pentru a participa la Adunarea Parlamentară care reunește reprezentanți aleși din 30 de țări membre, iar într-o discuţie cu „Diario de Noticias” a responsabilizat Rusia pentru noile tensiuni, a justificat retragerea din Afganistan și a explicat de ce nu consideră China a fi dușmană. De asemenea, el a elogiat angajamentul Portugaliei în cadrul organizației.
„Relația NATO cu Rusia se află la un nivel scăzut, pentru că am asistat, de-a lungul multor ani, la deteriorarea acesteia. Regret acest lucru și am acţionat serios pentru consolidarea dialogului cu Rusia, dar ceea ce vedem este o Rusie care a folosit forța militară împotriva unui vecin – Ucraina – și se află în continuare acolo; vedem, de asemenea, atacuri cibernetice și servicii secrete ruseşti care se amestecă în procesele noastre democratice; atacuri asupra organizației pentru interzicerea armelor chimice; atentatul la adresa lui Skripal la Salisbury … Avem, de asemenea, mai multe rapoarte despre activitatea rusă în Europa și, din câte vedem, aceasta este mai agresiv în străinătate și pe plan intern. NATO a exercitat presiuni serioase în vederea existenţei dialogului cu Rusia și continuăm să ne întâlnim cu ei – m-am întâlnit cu ministrul de externe, Sergei Lavrov, în urmă cu câteva săptămâni, pe marginea sesiunii anuale de deschidere a Adunării Generale a Națiunilor Unite – dar nu există prea multe progrese în dialogul nostru cu Rusia”, a spus Jens Stoltenberg.