Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul în ultima lună a anului trecut a crescut cu 7,2% față de luna noiembrie, datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (24,6%), indică datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Totuși, evoluția putea fi mult mai accentuată însă creșterea a fost trasă în jos de comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (benzinării – n.red), care a scăzut cu 13,9% față de luna noiembrie.
Și pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul al carburanților autovehicule în magazine specializate a scăzut în luna decembrie cu 0,3% față de noiembrie.
În același timp, raportat la aceeași lună a anuluui precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul al craburanților este în creștere cu 3,2%, conform datelor comunicate de INS.
Dacă ne raportăm la întreg anul trecut putem observa că volumul cifrei de afaceri la comerțul cu amănuntul al carburanților a înregistrat o scădere de 3,6% față de anul 2012.
În ultimii ani, vânzările de carburanți se află pe o pantă descendentă, chiar dacă parcul auto național crește cu aproximativ 4,5-5%.
Conform datelor raportate de Comisia Europeană, la începutul lunii noiembrie, prețul mediu al unui litru de benzină era de 5,38 de lei, iar motorina se comercializa la un preț mediu de 5,74 de lei. La finele aceleiași luni, benzina costa mai mult cu 9 bani, iar motorina era mai scumpă cu 3 bani.
În 2 decembrie, Oil Bulletin comunica un preț al benzinei comercializate în România de 5,48 de lei, iar litrul de motorina costa 5,81 de lei. La începutul lunii ianuarie, același sortiment de benzina avea prețul mediu de 5,60 de lei (adică cu 12 bani mai mult decât în urmă cu o lună), în timp ce litrul de motorină costa 5,87 de lei, cu 6 bani mai mult decât la începutul lunii decembrie 2013.