Lucrări Termoenergetica. Intervenții majore în rețeaua de termoficare din Capitală

Lucrări Termoenergetica. Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat o serie de lucrări de amploare în rețeaua de termoficare, menite să asigure modernizarea și întreținerea infrastructurii de distribuție a agentului termic.

Aceste intervenții se vor desfășura în diverse sectoare ale Capitalei și vor implica sistarea furnizării de apă caldă și încălzire pentru mai multe puncte termice, iar lucrările vor afecta un număr semnificativ de locuințe și imobile.

Termoenergetica Bucuresti
SURSA FOTO: Dreamstime

1. Sectorul 1 – Bulevardele Ion Mihalache și Mareșal Averescu

Lucrări Termoenergetica. În perioada 28 ianuarie, ora 08.00 – 29 ianuarie 2025, ora 23.00, se vor executa lucrări pe rețeaua termică primară, cu o conductă Dn 400mm. Acestea fac parte din proiectul POIM, implementat de firma Elsaco, și presupun oprirea furnizării agentului termic pentru apă caldă și căldură către 3 puncte termice, care deservesc 30 de blocuri și imobile. Este important de menționat că rețeaua respectivă are aproape 50 de ani de funcționare, fiind pusă în funcțiune în 1976.

2. Sectorul 1 – Bulevardul Bucureștii Noi și Calea Griviței

În intervalul 28 ianuarie, ora 09.00 – 29 ianuarie 2025, ora 23.30, vor avea loc lucrări de reîntregire a rețelei termice primare, pe o conductă Dn 500/400mm. Acestea vor afecta 3 puncte termice, care deservesc 11 blocuri și imobile. Această conductă a fost pusă în funcțiune în 1971, având o vechime de aproape 55 de ani.

3. Sectorul 2 – Strada Ion Berindei

Pentru modernizarea rețelei termice din această zonă, se vor efectua lucrări pe conducta Dn 600mm, în cadrul proiectului SACET – Obiectiv 4, Lot 4. Aceste lucrări vor afecta 9 puncte termice, deservind 136 de blocuri și Spitalul Fundeni, iar furnizarea agentului termic va fi sistată până în 29 ianuarie 2025, ora 23.00. Rețeaua a fost pusă în funcțiune în 1969, având o vechime de peste 55 de ani.

4. Sectorul 3 – Șoseaua Mihai Bravu

În această zonă, se vor efectua lucrări de modernizare a rețelei termice primare pe o conductă Dn 900mm, în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare aferent Magistralei II Sud – Lot 1 – Obiectiv 4”. Acestea vor impune sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire către 5 puncte termice, deservind 79 de blocuri, până în 30 ianuarie 2025, ora 23.00. Conducta a fost pusă în funcțiune în 1987, având o vechime de 37 de ani.

5. Sectorul 3 – Strada Stirului și Șoseaua Mihai Bravu

Lucrări Termoenergetica. Vor fi efectuate lucrări de modernizare pe conducta Dn 1000mm, în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare aferent Magistralei II Sud – Lot 1 – Obiectiv 1”. Aceste lucrări vor afecta 6 puncte termice, deservind 126 de blocuri și 2 industrii. Furnizarea agentului termic va fi întreruptă până în 30 ianuarie 2025, ora 23.00. Conducta a fost pusă în funcțiune în 1975, având aproape 50 de ani de funcționare.

6. Sectorul 4 – Șoseaua Oltenița

În zona Șoselei Oltenița, pe conducta Dn 500mm, se vor efectua lucrări de reparație a conductelor. Acestea vor impune sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și căldură către 2 puncte termice, care deservesc 31 de blocuri și un agent economic, până în 29 ianuarie 2025, ora 23.00. Conducta respectivă a fost pusă în funcțiune în 1992, având aproape 35 de ani de vechime.

7. Sectorul 6 – Strada Brașov

Lucrări Termoenergetica. În această zonă, se vor executa lucrări de remediere a unei avarii prin înlocuirea conductei de tur/retur pe conducta Dn 100mm, care va impune sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către 2 puncte termice, deservind 49 de blocuri și un agent economic, până în 28 ianuarie 2025, ora 23.00. Rețeaua respectivă a fost pusă în funcțiune în 1977, având aproape 50 de ani de funcționare.

Monitorizarea și gestionarea lucrărilor

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție vor lucra în regim permanent pentru soluționarea oricăror probleme apărute în timpul lucrărilor. Termenele de repunere în funcțiune a sistemului de termoficare pot varia, în funcție de complexitatea intervențiilor și starea de degradare a conductelor, iar finalizarea acestora va depinde de circumstanțele specifice fiecărei lucrări.

Compania a subliniat că toate aceste lucrări sunt esențiale pentru asigurarea unui sistem de termoficare modernizat și funcțional, în beneficiul locuitorilor din Capitală.

”Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti şi echipele de intervenţie lucrează în regim permanent pentru soluţionarea problemelor apărute. Vă reamintim faptul că termenele iniţiale de repunere în funcţiune a sistemului de termoficare sunt estimate înainte de deschiderea şantierelor şi decopertarea galeriilor. Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor”, a transmis compania.

Protest spontan la ELCEN

Luni dimineață, angajații Electrocentrale București (ELCEN), din cadrul termocentralelor Sud Progresu și Grozăvești, au declanșat un protest vehement, refuzând să înceapă lucrul la ora 8:00. Protestul vine ca reacție la adoptarea Ordonanței „trenuleț”, un act normativ care îngheață salariile în sectorul bugetar, inclusiv pentru angajații companiei.

Câteva sute de muncitori s-au alăturat acestui protest, manifestându-și nemulțumirea față de decizia guvernului. Printre aceștia se numără atât personalul tehnic, cât și cel auxiliar, care au refuzat să preia tura, ceea ce ar putea duce la întreruperea furnizării de căldură și apă caldă în capitală.

Ordonanța „trenuleț”, adoptată la finalul lunii decembrie 2024 de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, prevede înghețarea salariilor bugetarilor în anul 2025, într-o perioadă în care se susține că resursele financiare ale statului sunt insuficiente. Mai mult, aceasta include și o suspendare a noilor angajări în sectorul public.

Angajații ELCEN sunt nemulțumiți în special de faptul că, conform noului contract colectiv de muncă, ar fi trebuit să primească un bonus de 1.500 de lei, dar acest lucru nu va mai fi posibil din cauza măsurilor prevăzute în ordonanță. Conform sindicatului, acest lucru afectează semnificativ veniturile și condițiile de muncă ale angajaților din sectorul energetic.

În acest context tensionat, luni sunt programate discuții între liderii de sindicat și reprezentanții ELCEN, pentru a identifica soluții care să rezolve situația. Dacă protestele vor continua, există riscul ca întreruperile de la termocentrale să aibă un impact direct asupra locuitorilor din București, care riscă să rămână fără servicii esențiale precum încălzirea sau apa caldă.