Până atunci, Finlanda afirmă că Ucrainei trebuie să i se ofere mai multe arme și sprijin financiar pentru ca Occidentul să fie sigur că va câștiga războiul împotriva Rusiei, informează agenția AP.
”Avem nevoie de putere mai mare când vine vorba de Ucraina”, a spus prim-ministrul Sanna Marin în timpul unei vizite făcute în Noua Zeelandă și Australia. „
Au nevoie de arme, au nevoie de sprijin financiar, de sprijin umanitar și, de asemenea, trebuie să ne asigurăm că toți refugiații care fug din Ucraina sunt primiți în Europa”, a spus Marin. De la izbucnirea războiului, atât Finlanda, cât și Suedia și-au abandonat politicile de nealiniere militară și au depus o cerere comună de aderare la NATO, iar toată lumea se aștepta ca procesul de aderare să decurgă rapid, însă doar 28 dintre cele 30 de state membre au ratificat acordul. Este nevoie de unanimitate pentru ca un stat să fie acceptat ca membru cu drepturi depline al alianței. Ambele țări așteaptă, în continuare, aprobarea Turciei.
Trebuie să ne asigurăm că ucrainenii vor câștiga
Marin a spus că războiul a fost cât se poate de real pentru Finlanda, din cauza graniței de 1.300 de kilometri pe care o împarte cu Rusia. Ea a amintit că Finlanda a furnizat deja mai multe transporturi de arme Ucrainei. „Trebuie să ne asigurăm că vor câștiga”, a spus Marin. Premierul finlandez a mai spus că țările occidentale trebuie să se asigure că sancțiunile impuse Rusiei sunt „din ce în ce mai dure”, deoarece războiul afectează pe toată lumea, nu doar civilii nevinovați care mor în Ucraina, ci și pe oamenii din întreaga lume, care se confruntă cu prețuri mai mari la energie.
Turcia a mai îndulcit tonul
Turcia consideră că Suedia şi Finlanda au realizat ”progrese” în vederea aderării lor la NATO, potrivit unui declarații comune de la finalul unei reuniuni care a avut loc la Stockholm. Ankara a acuzat cele două ţări, în primul rând Suedia, că servesc drept refugiu unor activişti apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdtstan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste. Premierul suedez Ulf Kristersson s-a angajat, într-o vizită la Ankara, la începutul lui noiembrie, să răspundă tuturor îngrijorărilor Turciei în lupta acesteia împotriva terorismului.
Atacul de la Istanbul va spori preocupările Turciei
Atacul terorist comis la jumătatea lunii noiembrie la Istanbul va spori preocupările Turciei cu privire la terorismul kurd, cu consecințe pentru intrarea Finlandei și Suediei în NATO, a declarat, recent, ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto. Explozia de la Istanbul „demonstrează și mai mult că Turcia vrea să reafirme aceste preocupări cu privire la terorism și asta demonstrează că există o problemă și în interiorul țării”, a spus Haavisto.
„Este un motive pe care-l folosește Turcia și, desigur, are toate drepturile de a ridica această problemă în timpul procesului de aderare la NATO”, a mai spus Pekka Haavisto.