Exporturile de GNL ale Rusiei în Europa au scăzut

Conform datelor publicate marți de LSEG și citate de Reuters, exporturile rusești de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa au înregistrat o scădere de 1,9% în 2023, ajungând la 15,8 milioane de tone, în timp ce exporturile de GNL către Asia au înregistrat o descreștere de 11%, ajungând la 14,9 milioane de tone.

În cursul anului 2023, Europa și-a sporit achizițiile de gaze naturale lichefiate (GNL) de la producătorii globali, în timp ce a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia ca reacție la conflictul din Ucraina.

Exporturile totale de GNL au scăzut

Exporturile totale de GNL din Rusia au înregistrat o scădere de 6% anul trecut, ajungând la 31 de milioane de tone, ca urmare a reparațiilor programate la uzinele din timpul verii.

Cu toate acestea, în luna decembrie 2023, exporturile de GNL ale Rusiei au atins un nivel record de 3,2 milioane de tone, din care 1,9 milioane de tone provin de la proiectul Yamal LNG.

Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, a furnizat cea mai mare parte a exporturilor, transportând 18,7 milioane de tone din proiectul Yamal LNG din regiunea arctică și 800.000 de tone de la Kriogaz-Vysotsk din zona Mării Baltice, conform datelor preliminare oferite de LSEG.

Proiectul Sakhalin-2, condus de Gazprom în regiunea Pacificului din Rusia, a înregistrat o reducere a exporturilor de GNL cu 10%, ajungând la 10,1 milioane de tone în 2023.

Lansat în septembrie 2022, proiectul Gazprom LNG Portovaya a exportat în medie 1,4 milioane de tone de GNL în 2023, predominant în Turcia și Grecia, cu trei transporturi către China, unul dintre acestea prin Ruta Mării Nordului, traversând zona arctică.

Atât Gazprom, cât și Novatek nu au răspuns solicitărilor pentru a oferi comentarii suplimentare.

Acţionarii străini şi-au suspendat participarea la proiectul rus Arctic LNG 2

Potrivit informațiilor furnizate luni de cotidianul Kommersant și citate de Reuters, acționarii străini și-au suspendat implicarea în proiectul rus Arctic LNG 2 din cauza sancțiunilor impuse de Occident. Aceștia au renunțat la obligațiile de finanțare și la contractele de achiziție de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru noua uzină rusă.

Proiectul, considerat un element crucial în eforturile Rusiei de a-și extinde cota de piață globală a gazelor naturale lichefiate (GNL) la 20% până în 2030, de la actualul 8%, întâmpina deja dificultăți din cauza sancțiunilor impuse de SUA în contextul conflictului din Ucraina și a lipsei de transportatori de gaze.

CNOOC Ltd și China National Petroleum Corp (CNPC), companii petroliere de stat din China, dețin fiecare o participație de 10% în proiect. Acest proiect este controlat de Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, care deține o cotă de 60% în acest proiect.

Potrivit informațiilor furnizate de Kommersant, citând surse anonime din guvernul rus, ambele companii chineze, împreună cu TotalEnergies din Franța și un consorțiu format din Mitsui and Co din Japonia și JOGMEC, care dețin, de asemenea, câte 10% din acțiuni fiecare, au invocat forța majoră în ceea ce privește participarea lor la proiect.