Lovitură dură pentru români chiar înainte de Crăciun! Scumpiri pe bandă rulantă
Producătorii vin cu vești proaste chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Aceștia spun că din cauza facturilor uriașe la energie electrică sunt nevoiți să crească și ei prețurile. Producătorii de plâng de faptul că facturile la energie electrică au fost mai mari cu până la 700%, subliniind că ambalajele în care își pun produsele s-au scumpit și ele.
Cu toate acestea, oamenii de rând sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor creșteri. Unii spun că deja resimt puternic majorarea prețurilor, în timp ce alții sunt deja la limita sărăciei.
Un cumpărător a povestit cum în locul de unde cumpăra pâinea, prețul acesteia a crescut cu 10 bani de la o săptămână la alta, cu toate că vânzătorii au spus că nu o vor scumpi. Din păcate, prețurile la pâine au crescut peste tot în lume din cauza creșterii prețurilor la cereale.
„Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%”, spune Aurel Popescu, ROMPAN.
Carnea, un alt aliment care se scumpește
În ceea ce privește carnea, un aliment cheie pentru mesele de Crăciun, se va scumpi și ea. Pe de o parte din cauza costurilor mai mari pentru producătorii de carne, pe de altă parte din cauza pestei porcine.
„Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, explică Ioan Ladoși, producător de carne.
Pe lângă pâine și carne, laptele este alt aliment pentru care românii vor plăti mai mult.
„S-a scumpit motorina, s-a scumpit energia, s-au scumpit medicamentele, îngrășămintele, furajele. Laptele a crescut cu 5 bani, iar furajele au crescut cu 1 leu pe kg”, spune și Claudiu Davițoiu, producător de lapte.
„Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%”, a precizat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui
Producătorii de lactate spun că majorările pentru aceste alimente vor fi situate undeva între 2,5 și 15%.