Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că s-a luat decizia de prorogare a legii privind dublarea alocațiilor copiilor.
Trebuie menționat faptul că președintele Klaus Iohannis susținuse anterior că nu va bloca legea, ci o va promulga.
Ludovic Orban își atinge scopul
În schimb, Ludovic Orban a vorbit în mai multe rânduri despre mai multe scenarii prin care Guvernul să împiedice punerea în aplicare a legii.
Amânarea majorării alocațiilor pentru copii survine după ce Federația Părinților le-a cerut deja guvernanților să nu blocheze dublarea alocațiilor.
Astfel, membrii Federaţiei Asociaţiilor Naţionale ale Părinţilor argumentează că blocarea dublării alocaţiilor pentru copii va avea efecte și asupra educaţiei, dar și a migrării românilor.
Consecințe foarte grave
”Consecinţele nemajorării se văd de pe acum, demografic şi economic, iar în următorii ani se vor aprofunda: scăderea populaţiei active în muncă şi scăderea contribuţiilor financiare în susţinerea facilităţilor sociale; calitatea forţei de muncă rămasă în ţară în raport cu cea care a ales să emigreze; importul forţei de muncă în detrimentul celei naţionale”, spun cei de la Federația Părinţilor.
Federaţia i-a transmis Premierului Orban că este imposibil ca Guvernul să aibă bani pentru pensii speciale, pentru mărirea salariilor parlamentarilor, dar să nu-şi respecte angajamentele faţă de copii.
Vorbe fără fapte
”Aflăm din rapoarte oficiale faptul că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei şi 150.000 adorm flămânzi. Potrivit aceloraşi date, România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană.
Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiţii materiale extrem de precare, acest procent reprezentând cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%. De asemenea, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie.
Facem tot felul de analize cu rol educaţional în care scoatem în evidenţă rata de abandon şcolar, vorbim despre modul în care trebuie să ajutăm copiii să se dezvolte personal şi toate acţiunile pe care trebuie să le întreprindem pentru a-i sprijini, despre inegalităţile privind veniturile şi excluziunea socială, dar fără a acţiona în consecinţă”, au arătat membrii Federației Părinților, în comunicatul trimis Guvernului.