Acuzațiile deputatului survin în contextul cazului celor doi secui condamnaţi sub acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs.
Cazul celor doi secui condamnaţi sub acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs, arată că România nu îndeplineşte criteriile statului de drept, a declarat deputatul Fidesz István Bajkai, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri, la Budapesta.
Totodată, vicepreşedintele comisiei pentru legiferare din cadrul Parlamentului Ungariei a afirmat că cei doi tineri au fost condamnaţi nevinovaţi, în baza unor dovezi inventate, ridicole, într-o manieră similară cu cea a proceselor înscenate din anii ’50, într-un mod „caracteristic celor mai întunecate dictaturi”.
Politicianul ungur a mai scos în evidență faptul că din acest caz reiese că, în România, statul de drept este grav încălcat, întrucât nu este o eroare juridică, ci un proces înscenat, al cărui scop a fost ca, prin condamnarea celor doi tineri, „să fie intimidată toată comunitatea maghiară din Transilvania”, a subliniat politicianul ungar.
Mesajul acestui proces este că cei care vor să îşi păstreze identitatea maghiară, care sprijină autonomia şi care doresc să îşi ducă mai departe cultura se pot aştepta la represalii, a spus István Bajkai.
Este inacceptabil ce se întâmplă
De asemenea, deputatul FIDESZ a mai subliniat ideea că ”este inacceptabil faptul că, în timp ce împotriva Ungariei i s-a iniţiat o procedură bazată pe articolului 7 din Tratatul UE, sub acuzaţia de încălcare a statului de drept, maghiarii de peste graniţe au de suferit, zi de zi, în urma a mii de cazuri de încălcălcare a legislaţiei”.
„Colegii de la Bruxelles” nu ar reuşi, nici în zece ani, să descopere toate încălcările drepturilor maghiarilor din România, a afirmat István Bajkai.
Acesta a salutat recenta sentinţă favorabilă care a fost pronunţată în cazul lui Zoltán Szőcs, după ce Judecătoria Braşov a decis, miercuri, eliberarea condiţionată a acestuia, însă a atras atenţia că sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată de procurori. István Bajkai a cerut autorităţilor competente din România să îl elibereze şi pe István Beke, care a fost condamnat pe aceeaşi logică.
La rândul său, Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane (CDU) din Ungaria, a subliniat că acest caz s-a aflat nu doar în atenţia maghiarilor din Transilvania, ci a preocupat întreaga naţiune maghiară. Problema protecţiei juridice a maghiarilor minoritari nu este rezolvată niciunde, însă probleme sunt înregistrate în special în România, iar Uniunea Europeană nu oferă niciun fel de asistenţă eficientă în această luptă, a subliniat Zoltán Lomnici.
De la ce a început totul
Pe 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte cinci ani de închisoare cu executare, sub acuzaţia de terorism şi de instigare la acte de terorism. Cei doi au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce autorităţile au concluzionat, pe baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia şi a petardei descoperite la locuinţa celui dintâi, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015, de ziua naţională a României.
Iniţial, în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că o mare parte din rechizitoriul redactat de către parchet este nefondat, astfel că le-a aplicat acestora doar 11, respectiv 10 luni de închisoare, perioade pe care cei doi le-au petrecut în arest preventiv.