Românii care au credite la bănci primesc o nouă lovitură puternică. Potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României, în prima zi a acestei săptămâni, Indicele ROBOR și-a continuat ascensiunea, înregistrând o valoare record.
Mai exact, conform datelor centralizate de BNR, în cursul zilei de luni, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit la calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a ajuns la o valoare de 7,14%, spre deosebire de valoarea de 7,09%, înregistrată la finalul săptămânii trecute.
Menționăm faptul că o astfel de valoare nu s-a mai înregistrat de aproape 12 ani. Conform datelor BNR, o cotaţie similară, de 7,13% a mai existat în luna iulie 2010.
Indicele ROBOR la trei luni, o nouă valoare record
De la debutul războiului din Ucraina și până în prezent, Indicele ROBOR a înregistrat o valoare aproape dublă. Mai exact, în luna ianuarie, Indicele ROBOR la trei luni era doar 3,02%. Ulterior, la câteva săptămâni după declanșarea invaziei din Ucraina, în luna martie, Indicele ROBOR la trei luni era cotat la 4,25%.
Amintim faptul că la debutul anului 2021, Indicele ROBOR la trei luni era doar 1,98%, conform datelor publicate de BNR. Punctul culminant de creștere a fost data de 24 februarie, adică debutul războiului. Astfel, dacă pe 23 februarie indicele ROBOR era doar 3,56%, pe 24 februarie acesta depășea 3,61%.
Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la șase luni, care este utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Conform datelor publicate de BNR, în cursul zilei de lui, acesta a crescut la 7,29% de la 7,27% cât a fost în şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la 12 lui a scăzut astăzi
De cealaltă parte însă, Indicele ROBOR la 12 luni, cel care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a înregistrat o scădere ușoară. Luni, acesta a ajuns la 7,40%, spre deosebire de valoarea de 7,41%, înregistrată vineri.
Trebuie menționat faptul că evoluţia indicelui ROBOR este influenţată de mai mulţi factori. Cei mai importanţi dintre aceștia sunt politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia, dar şi politica fiscală.
În ceea ce privește valoarea IRCC, adică indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, aceasta este de 2,65% pe an. IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.