Costul căldurii este cu 30% mai mult față de 2023

Costul noilor facturi la încălzire arată că preţul căldurii este cu până la 30% mai mare acum faţă de finalul anului 2023. Doar că în Bucureşti, din cauza avariilor, caloriferele din apartamente au fost mai mult reci iarna aceasta.

Noul an vine și cu facturi de iarnă pentru bucureșteni. Se afișează facturile la avizier pentru luna noiembrie, luna în care s-a dat drumul la căldură pentru că și temperaturile au fost mai scăzute. Vor fi primele facturi piperate plătite de bucureșteni de când a început sezonul rece, iar potrivit administratorilor de bloc acestea din noiembrie sunt duble față de cele plătite în lunile normale.

Astfel, un apartament cu două camere a plătit pentru luna noiembrie 471 de lei, cu aproape 30% mai mult decât plătea în 2023. Vorbim de o factură care acoperă: căldura, apa și cheltuielile blocului.

Costul facturilor sunt și mai piperate în luna decembrie, mai ales că afară s-au înregistrat temperaturi mai scăzute. De exemplu, un apartament cu 4 camere din Capitală plătește pentru luna decembrie 500 de lei doar pentru căldură și apă caldă, iar cu tot cu cheltuielile blocului, costul va ajunge la 700 de lei. Vorbim de facturi cu peste 40% mai mari decât în luna noiembrie.

calorifer
SURSA FOTO: Dreamstime

Costul la facturi și energie mai mare

În paralel, românii vor avea de suportat și costul mai mare la facturile la energia electrică în 2025. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică proiectele care prevăd majorarea tarifelor pentru distribuția și transportul energiei electrice.

Această măsură va afecta semnificativ facturile consumatorilor din România și este programată să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2025. Majorările variază în funcție de furnizorii de energie, iar anumite zone din țară vor înregistra creșteri semnificative.

Pentru Transelectrica, se estimează o majorare de 22,24% a tarifului pentru extragerea energiei din rețea, iar pentru Rețele Electrice România, tarifele vor crește în zona Muntenia, inclusiv în București, cu 22,6%, iar în zona Banat, creșterea va fi de 20,3%.

De asemenea, Distribuție Energie Electrică România anticipează o creștere de 26,19% în Transilvania Sud. Deși sunt prevăzute și reduceri în unele regiuni, majoritatea românilor vor simți o presiune suplimentară asupra bugetului lunar.

Nicușor Dan despre sistemul centralizat de încălzire

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a estimat că în următorii 2-3 ani, bucureștenii care s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat se vor reconecta, pe măsură ce rețeaua de termoficare va fi reparată și vor apărea mai puține avarii.

El a explicat că, în 2020, se punea întrebarea dacă sistemul mai poate rezista unei ierni, dar acum situația s-a îmbunătățit, iar lucrările în derulare vizează recâștigarea încrederii cetățenilor.

Până în prezent, au fost reabilitați 300 de kilometri din cei 1000 de kilometri ai rețelei de termoficare. În următorii trei ani, jumătate din rețeaua principală va fi reabilitată, iar avariile vor deveni mai rare, în timp ce rețeaua secundară, de 3000 de kilometri, este mai eficientă.

Nicușor Dan a menționat că, în ciuda provocărilor, ritmul de înlocuire a conductelor a crescut semnificativ, cu ajutorul fondurilor europene și al unui program guvernamental care acoperă 85% din costuri. În 2024, se vor reabilita 73 de kilometri, comparativ cu ritmul mult mai lent din trecut. Mai multe detalii chiar aici.