Anunțul a fost făcut de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Acesta a spus marți, 26 octombrie, că aproximativ 50.000 de gospodării din oraș, dar și spitale vor rămâne fără căldură și apă caldă.
Zeci de mii de români, lasați fără apă caldă și căldură! Cum se scuză primarul?
Situația respectivă a apărut după ce furnizarea gazului către Colterm a fost sistată de către compania Delgaz.
„Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania EON a sistat gazul pentru Colterm. Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care din păcate ne-a dat un răspuns negativ. Asta înseamnă că Timișoara, momentan, Coltem momentan, nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze natuale. În Timisoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, mai rău, înseamnă că spitalele Timișoarei vor rămâne fără căldură și apă caldă”, a declarat Dominic Fritz.
Conform acestuia, problemele au apărut într-un context de criză energetică la nivel euopean, când „este foarte puțin gaz pe piață”.
De asemenea, primarul Timișoarei a declarat că Spitalul Victor Babeș și Matenitatea Odobescu se află într-o situație mai bun, deoarece dispun de centrale proprii. Acesta spune a informat prefectul, ministrul Energiei cu privire la această situație și că a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență.
„Încercăm să găsim soluții, încercăm să trecem cât de mult se poate pe cărbune”, a completat Dominic Fritz.
Furnizarea de gaze către Colterm, oprită
Totodată, directorul interimar al Colterm, Cristian Mitu, a transmis că furnizarea de gaze către Colterm a fost oprită de compania E.On în ziua de marți, de la ora 12:00.
Schimbarea are loc în contextul în care Tribunalul Timiş a deschis procedura de intrare în insolvenţă a societăţii de termoficare locală. Gazul ar fi trebuit să fie sistat ieri, însă EON a acordat o păsuire. În această situație îngrijorătoare, viceprimarul USR Ruben Lațcău liniștea populația spunând că va dura câteva zile până caloriferele se vor răci.
Acesta a susținut că în curtea Colterm se află 6.400 de tone de cărbune, care ar acoperi necesarul pentru cel mult şase zile, în cazul în care vor avea gazul cu care să îl ardă.
„Suntem în perioada n care achiziţionăm cărbune. Sunt 6.400 de tone intrate în CET, pe lignit. Aducem o dată la două zile, de la Oradea, următoarea la încărcătura va fi de 1.350 – 1.400 de tone. Avem contracte încheiate cu Movistar. La cărbunele din zona Motru nu au început livrările. Mai avem un contract cu AMV Style, dar încă nu au început livrările.
Cu CO Oltenia încă sunt discuţii, pentru că aici este vorba şi de o datorie. Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu ei. E.On Furnizare şi-a declinat contractul cu noi şi trebuia să înceteze ieri, dar s-a prelungit până azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultimă instanţă, desemnate de ANR. Sperăm ca aceste negocieri să se finalizeze azi şi să avem o întrerupere de scurtă durată ori să nu fie întreruptă deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu plăţile în derulare, nu ar trebui să fie probleme”, a declarat Cristian Mitu.