Scumpirile constante din ultima perioadă afectează tot mai mult bugetele familiilor, iar costurile pentru întreținerea locuințelor au devenit o povară greu de suportat. Facturile la întreținere sunt din ce în ce mai mari pentru încălzire și apă caldă, iar mulți dintre oameni nu mai reușesc să le achite la timp. În marile orașe, situația este și mai dificilă, iar numărul restanțierilor crește alarmant.

Pensionarii cu venituri mici sunt cei mai afectați, fiind nevoiți să facă sacrificii pentru a-și plăti facturile lunare.

Facturile la întreținere au explodat! Creșteri și de 300 de lei pe lună

În București, costurile întreținerii au crescut simțitor, iar oamenii resimt din ce în ce mai mult aceste scumpiri. Un apartament cu două camere poate avea o factură cu până la 300 de lei mai mare față de lunile anterioare.

Locuitorii blocurilor se plâng că facturile sunt împovărătoare, iar veniturile nu le mai permit să le achite la timp.

Situația este confirmată de administratorii de blocuri, care observă o creștere alarmantă a restanțierilor.

Eugen Berceanu, administrator al unui bloc din Capitală, spune că jumătate dintre locatari nu reușesc să-și plătească întreținerea la timp.

”În medie, acum acesta este numărul de restanțieri, pentru că facturile sunt foarte mari. De la 400-500 de lei o garsonieră, la 1.000-1.200 de lei un apartament cu patru camere, și bineînțeles, depinde și de numărul de persoane.

În București, cel puțin, depinde și de zilele în care s-a livrat căldura și apa caldă, și acest fapt influențează facturile. Dacă Termoenergetica ar fi livrat 30 de zile din 30, căldură și apă caldă, cred că undeva la 10-15% ar fi crescut facturile”, a spus Eugen Berceanu la Realitatea.

persoane vârstnice, probleme, pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii, cei mai afectați de creșterea prețurilor

Problema este și mai gravă în rândul pensionarilor, care au venituri mici și nu reușesc să facă față cheltuielilor mari. Eugen Berceanu explică faptul că pensiile mici nu acoperă costurile tot mai mari ale întreținerii.

„O pensie minimă este undeva la 1.500 de lei și întreținerea, dacă este în medie să spun la 2-3 camere este undeva la 700 -800 de lei, deja reprezintă jumătate din pensie.

Dacă mai punem și alimente, medicamente, și alte cheltuieli, normal că pensionarilor cu venituri mici nu le ajung banii, dar fac eforturi și împart facturile de iarnă până la vară”, explică administratorul de bloc.

Mulți dintre pensionari încearcă să împartă facturile pe mai multe luni, plătind o parte iarna și restul în lunile mai calde.

Administratorii de bloc încearcă să-i ajute pe cei aflați în dificultate, evitând să le aplice penalități pentru întârzierile la plată.

Restanțele pun presiune pe asociațiile de proprietari

Întârzierile la plata întreținerii creează dificultăți și pentru asociațiile de proprietari, care trebuie să achite la rândul lor facturile pentru utilități.

În multe cazuri, asociațiile ajung să întârzie plățile către furnizori cu două-trei luni, din cauza sumelor neîncasate de la locatari.

„Noi îi ajutăm și nu le punem penalități pentru întârzieri și sperăm că undeva pe anul viitor să se regleze și aceste plăți, pentru că noi ajungem cu plățile la utilități undeva la 2-3 luni din cauza restanțelor”, explică Eugen Berceanu.

Creșterea prețurilor la energie și gaze contribuie la majorarea facturilor la întreținere, iar mulți români se tem că situația va deveni și mai dificilă în lunile următoare.