UPDATE Lovitură pentru Rusia. România salută sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană

Sursă: Inquam Photos / George Călin

De la începutul săptămânii tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins cote maxime după ce președintele Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

UPDATE

La scurt timp după postarea de pe Twitter, într-un interviu acordat la Digi24, ministrul Bogdan Aurescu precizează că România a avut un rol important în elaborarea pachetului de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Totodată, el a subliniat faptul că țara noastră este alături de UE, adăugând că în cazul în care Rusia va continua cu astfel de acțiuni agresive, vor mai urma și alte sancțiuni.

Ministrul Afacerilor Externe a mai menționat că NATO, România, dar și SUA au fost deschise în fața unui dialog însă eforturile de până acum nu au avut niciun rezultat.

„Am jucat un rol în elaborarea pachetului de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Este unul substanțial, tot Parlamentul rus este pe lista cu sancțiuni. Tot ce are legătură cu viața econmică, la care se adaugă sancțiuni financiare.

România, alături de celelalte state membre, trebuie să aplice pachetul de sancțiuni începând de azi. În mod excepțional, Germania a luat decizia de a suspenda Nord Stream 2.

Am văzut știrea că în Europa cel mai mare exportator de gaze nu mai este Rusia ci SUA. Dacă Rusia va continua să aibă acțiuni agresive, vor urma alte sancțiuni. Toate elementele sunt luate în calcul. Noi, NATO, SUA am fost deschiși dialogului. Efortul a fost unul extrem de consistent. Toate eforturile noastre nu au dat rezultat”, a spus Bogdan Aurescu.

ȘTIRE INIȚIALĂ 

La scurt timp după decizia luată de liderul rus, Europa a oferit o reacție și a adoptat un pachet de sancțiuni drastice, care au fost privite cu ochi buni și de România.

Miercuri seară, într-o postare pe contul personal de Twitter, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu anunță că țara noastră salută pachetul de sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană în contextul tensiunilor Rusia – Ucraina.

Totodată, el a subliniat faptul că pachetul de măsuri este doar un prim pas de a impune Rusiei costuri pentru încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„România salută adoptarea pachetul de sancţiuni UE aplicate unor oficiali ruşi, unor membri ai Dumei de Stat şi altor entităţi, bănci şi societăţi comerciale. Este primul pas de a impune costuri pentru Rusia, care a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” se arată în postarea lui Bogdan Aurescu de pe Twitter.

În același timp, ministrul a mai adăugat că încălcarea dreptului internațional vine cu un preț mare, iar România și UE rămân unite împotriva agresiunii.

„Orice încălcare a dreptului internaţional vine cu un preţ mare. Rămânem uniţi împotriva agresiunii”, a adăugat el.

Cum arată pachetul de sancțiuni propus de UE

Menționăm faptul că declarația făcută de Bogdan Aurescu vine după ce Consiliul UE a făcut public pachețul de sancțiuni impuse Rusiei.

Conform acestora, UE va impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie asupra a 23 de persoane, trei bănci și o „fabrică de troli” notorie din Sankt Petersburg. Decizia UE vine ca un răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște auproclamatele republici Donețk și Lugansk ca fiind state independente.

Pe de altă parte, blocul comunitar european este așteptat să sancționeze 351 de membri ai Dumei de stat a Rusiei care au votat recunoașterea celor două teritorii.

Înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie nu sunt însă singurele sancțiuni. Conform pachetului de măsuri al UE, Guvernul rus va suporta și alte restricții privind abilitatea sa de a acumula capital de pe piețele financiare europene.

În același timp, oficialii europeni mai pregătesc și  măsuri de interzicere a comerțului cu cele două teritorii proruse din estul Ucrainei, în mod similar cu sancțiunile impuse Crimeii în 2014.