Uniunea Europeană lucrează la un plan de renunțare la combustibilii fosili din Federația Rusă
Comisia Europeană urmează să prezinte, în decurs de două săptămâni, un plan detaliat privind eliminarea treptată a tuturor importurilor de combustibili fosili din Federația Rusă, a anunțat joi președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Declarația a fost făcută în cadrul unui eveniment dedicat energiei, desfășurat la Londra, conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al executivului comunitar.
„Peste două săptămâni, comisarul nostru pentru energie, Dan Jørgensen, va prezenta o foaie de parcurs, cu măsuri concrete pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia. Astfel, nu ne vom mai baza pe o putere ostilă pentru aprovizionarea noastră cu energie. În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, nu am uitat cum Statele Unite au intervenit imediat cu GNL atunci când am avut nevoie de el în timpul crizei energetice. Și cum am primit gaze naturale suplimentare prin conducte din Norvegia.
Și cum țări mai îndepărtate, precum Japonia și Republica Coreea, au colaborat îndeaproape cu noi pe piețele globale, pentru a ne asigura securitatea energetică imediată. Aceste parteneriate energetice, inclusiv importurile de GNL din Statele Unite, rămân de o importanță strategică pentru Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen.

UE era excesiv de dependentă de Rusia în ceea ce privește resursele energetice
Ursula von der Leyen a afirmat că, la începutul deceniului, Uniunea Europeană era excesiv de dependentă de Rusia pentru resursele energetice, aceasta furnizând 45% din gazele naturale, 50% din cărbune și aproape o treime din petrolul necesar. Ea a subliniat că, timp de decenii, nu au fost recunoscute riscurile acestei dependențe, precum șantajul, coerciția economică și instabilitatea prețurilor, riscuri devenite evidente odată cu invazia rusă în Ucraina.
Potrivit acesteia, Rusia a încercat să folosească această dependență ca armă, întrerupând livrările de gaze pentru a provoca instabilitate economică și a submina sprijinul UE pentru Ucraina, însă aceste încercări au eșuat. În replică, Uniunea Europeană a adoptat planul REPowerEU, și-a diversificat sursele de aprovizionare și a accelerat tranziția către energie curată.
„La începutul acestui deceniu, ne bazam excesiv pe un singur furnizor pentru nevoile noastre energetice. Permiteți-mi să vă dau câteva cifre: Rusia ne furniza 45% din gaze, 50% din cărbune și aproape o treime din petrol. Timp de decenii, nu am reușit să recunoaștem costurile care veneau odată cu această dependență. Riscul de șantaj, coerciție economică, șocuri de prețuri; această realitate a fost expusă după invazia la scară largă a Ucrainei.
Rusia a încercat să exploateze dependența noastră excesivă întrerupându-ne furnizarea de gaze. Au încercat să provoace tulburări economice și să slăbească hotărârea noastră față de Ucraina. Au eșuat. Am răspuns cu REPowerEU. Ne-am diversificat aprovizionarea. Am accelerat tranziția către o energie curată,” a spus aceasta.
CE a decis să amâne, pentru a doua oară, prezentarea planului
Anunțul Ursulei von der Leyen survine în contextul în care, în luna martie, Comisia Europeană a decis să amâne, pentru a doua oară, prezentarea planului destinat reducerii și, în cele din urmă, eliminării dependenței Uniunii Europene de importurile de energie din Rusia.
Inițial, acest program trebuia să fie făcut public pe 26 martie, însă lansarea sa a fost amânată pentru o dată nedeterminată. La acel moment, Comisia Europeană a refuzat să ofere explicații sau să comenteze asupra noii date de prezentare.