Proiectul precizează că „pentru un viitor prosper, modern, competitiv și neutru din punct de vedere influențelor climatice, toate autoturismele noi introduse pe piața UE trebuie să aibă emisii zero începând cu anul 2040 pentru a îndeplini obiectivele privind atingerea neutralității climatice în 2050 și solicită un cadru politic coerent și proiecte de tranziție care să sprijine acest lucru”, scrie g4media.ro. Acesta prevede și interzicerea de la comercializare a mașinilor cu motoare diesel și pe benzină.

Acest plan are ca scop o tranziție corectă și sustenabilă spre o „Europă verde”.

„Viitoarea strategie pentru mobilitate durabilă și inteligentă prevede ca toate modurile de transport (rutier, feroviar, aviație și transport pe apă) vor trebui să contribuie la decarbonizarea sectorului transporturilor, în conformitate cu obiectivul de atingere a unei economii neutre din punct de vedere climatic, afirmând în același timp că aceasta va fi atât o provocare cât și o oportunitate”, prevede proiectul de rezoluție din Parlamentului European.

Planul „Green Deal”

Pentru a atinge obiectivele stabilite de „Green Deal”, vor fi mobilizați cel puțin 1 trilion de euro în investiții durabile în următorul deceniu. O parte a planului va fi orientată către o tranziție corectă. Acesta va mobiliza investiții de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 pentru a sprijini lucrătorii și cetățenii din regiunile cele mai afectate de tranziție.

Planul european are trei obiective principale:

  • În primul rând, va crește finanțarea necesară pentru această tranziție și va mobiliza cel puțin 1 trilion de euro pentru a sprijini investițiile durabile în următorul deceniu prin intermediul bugetului UE și instrumentele asociate, în special InvestEU;
  • În al doilea rând, va crea un cadru care să permită investitorilor privați și sectorului public să faciliteze investițiile durabile;
  • În al treilea rând, va oferi sprijin administrațiilor publice și promotorilor de proiect în identificarea, structurarea și executarea proiectelor durabile.

Proiectele finanțate în cadrul „Green Deal” vor contribui la atingerea obiectivelor acordului, la apariția unor noi industrii de energie curată și cu economie circulară și vor crea locuri de muncă de înaltă calitate pentru o economie europeană competitivă adecvată pentru secolul 21.

UE se va îndrepta către neutralitate în ceea ce privește emisiile de carbon, dar nu toate statele membre sau regiunile pornesc din același punct. Unii au un drum mai lung de parcurs pentru a atinge obiectivele climatice decât alții. În plus, anumite regiuni vor fi afectate mai mult decât altele de această tranziție, în special regiunile în care locurile de muncă depind de combustibili fosili, inclusiv cărbune, lignit, turbă și șisturi de petrol sau procese industriale care produc gaze cu efect de seră.