Avertisment pentru toți șoferii din România. Aceștia pot rămâne fără permisul de conducere făcând un lucru complet normal în timpul pandemiei de coronavirus. Un experiment a concluzionat totul.
Un experiment făcut de un polițist din Bihor a pus toți șoferii din România pe gânduri. Agentul de la Brigada Rutieră a demonstrat cum pot fi amendaţi şoferii, fără a fi vinovați de ceva și fără a consuma alcool, din cauza aparatului etilotest.
Mai exact, experiementul realizat a scos la iveală faptul că, în cazul în care un șofer s-a dezinfectat pe mâini cu spirt în exces, înainte de a sufla în aparatul etilotest, rezultatul testului îl poate lăsa fără permis, fără ca acesta să știe măcar motivul.
Întregul experiment a fost postat pe canalul de Youtube al polițistului din Bihor, Tavi Perețea.
„Continuam seria de experimente pe care le-am făcut cu noul model de #alcooltest din dotarea politiei rutiere.
În acest episod verific un mit des întâlnit în ultima perioadă, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus COVID 19 de la începutul anului 2020 și anume, daca iese alcool in aerul expirat, dopă ce te-ai #dezinfectat pe mâini cu spirt”, spune polițistul de la Rutieră, în videoclipul postat pe Youtube.
Ce spune rezultatul etilotestului?
În clipul video postat, polițistul a jucat rolul șoferului și a simulat o oprire în trafic. Acesta a fost tras pe dreapta de către unul din colegii săi și a fost pus să sufle în alcooltest. Pentru a fi clar pentru toți șoferii, înainte de a sufla, polițistul din Bihor s-a dat cu spirt pe mâini și a dezinfectat în exces documentele.
Rezultatul a fost unul la care nimeni nu se aștepta. Aparatul a indicat alcool în aerul expirat. Experiemntul nu s-a oprit aici. După câteva minute, acesta a cerut ca testul să fie refăcut de două ori, iar rezultatul a fost 0,26mg/l alcool în aerul expirat, respectiv 0.16mg/l alcool în aerul expirat.
Având în vedere rezultatul acestui experiment, polițistul a făcut un apel la șoferii români. Acesta le-a recomandat să fie foarte atenți atunci când își dezinfectează mâinile, dar și când dezinfectează anumite obiecte din mașină.
În același timp, realizatorul experiementului le-a mai transmis șoferilor să solicite întotdeauna recoltare de mostre biologice de sânge pentru a se stabili cu exactitate alcoolemia pe care o au, în cazul în care se confruntă cu o astfel de problemă.