În ce oraș vor fi amenzile majorate?
Primăria din Iași dorește ca de la anul viitor amenzile să fie majorate. Municipalitatea a publicat, în ultimele zile, mai multe proiecte de hotărâre prin care creşte cuantumul unor amenzi, iar, în unele cazuri, creşterea este una substanţială. De remarcat că valoarea unor sancţiuni actuale a fost stabilită acum 20 de ani.
Iniţiativele vizează majorarea taxelor de tranzit pentru vehicule grele şi a amenzilor în cazul unor fapte ce ţin de: locurile de reşedinţă şi parcarea pe trotuare, şcolile de şoferi care nu respectă reglementări locale, afectarea infrastructurii de lucrări la reţele de utilităţi, ocuparea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap sau vehiculelor electrice şi respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii.
Staționarea în parcările cu plată fără achitarea taxei
Staţiona în parcări cu plată şi nu achită taxa pot încasa o amendă cuprinsă între 600 lei şi 2.000 lei. Cel mai probabil, această sancţiune va fi aplicată şi în cazul zonelor unde sunt parcometre.
Staționarea pe trotuare
În municipiul Iaşi este interzisă parcarea tuturor autovehiculelor pe trotuare, cu excepţia locurilor amenajate şi semnalizate în acest scop. Nerespectarea prezentului articol atrage după sine sancţionarea cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei”, se arată în proiect. Majorarea este una substanţială în condiţiile în care, în prezent, amenda este cuprinsă între 30 şi 100 lei.
Ocuparea unui loc de reședință
Dacă un şofer ocupă fără drept un loc de parcare de reşedinţă (semnalizat corespunzător), atunci, el riscă o amendă de la 600 lei la 1.500 lei, adică de 7 ori mai mult decât în momentul de faţă. În contrapartidă, locatarii care amplasează ilegal plăcuţe sau alte însemne pentru rezervarea locului de parcare riscă sancţiuni de la 1.000 lei la 2.000 lei, de 10 ori mai mult decât în prezent.
Alte amenzi care se vor majora
Alte patru categorii de amenzi care cresc: necurăţarea parcărilor de către chiriaş (200 – 400 lei), distrugerea platformei de parcare (500 – 1.000 lei), neeliberarea locurilor pentru eventuale lucrări edilitare (500 – 1.000 lei) şi blocarea căii de acces de la locul de parcare de reşedinţă (600 – 1.500 lei).
„Cuantumul amenzilor a rămas la nivelul anului 2013, unele dintre acestea având valori nesemnificative, fără a avea efectul scontat asupra conştientizării populaţiei legat de respectarea prevederilor Regulamentului de exploatare a domeniului public destinate parcării cu plată a autovehiculelor în Municipiul Iaşi”, se arată în referatul întocmit de specialiştii Primăriei.
Municipalitatea mai vrea să majoreze şi amenzile în cazul unor fapte precum: blocarea accesului în parcare (1.500 – 2.500 lei), staţionarea fără achitarea taxelor prevăzute (600 – 2.000 lei), efectuarea de reparaţii la autovehicule în perimetrul parcării (300 – 1.000 lei) şi ocuparea fără drept a unui loc destinat persoanelor cu handicap (1.000 – 2.000 lei).
Taxele și amenzile pentru traficul greu cresc și ele
Majorări semnificative sunt propuse şi în ceea ce priveşte tranzitul vehiculelor grele pe raza municipiului Iaşi, în condiţiile în care taxele datează din anul 2000. De exemplu, taxa de 90 lei/lună prevăzută în prezent la vehiculele cu o greutate între 1,5 tone şi 2,4 tone va ajunge la 370 lei/lună. Cei care nu deţin autorizaţia, riscă o amendă de până la 1.000 lei, dublu faţă de cuantumul actual. În cazul vehiculelor cu o greutate între 2,5 şi 7,5 tone, taxa lunară este propusă la 734 lei faţă de 150 lei în prezent.
„Autovehiculele speciale, agabaritice, se pot deplasa în municipiul Iaşi numai pe bază de autorizaţie eliberată de Primăria Municipiului Iaşi, în care se va indica traseul acestora şi după achitarea unei taxe de 1.469 lei/transport (convoi), la care se adaugă cheltuielile datorate refacerii eventualelor degradări ale sistemului rutier şi a reţelelor tehnico – edilitare de pe traseul parcurs”, se arată în proiectul de hotărâre.
Acum, această taxă are o valoare de 450 lei. O altă amendă care creşte vizează constructorii care, prin executarea de diverse lucrări, creează restricţii de circulaţie pentru pietoni sau vehicule. În acest caz, dacă nu există o autorizaţie în acest sens, amenda va fi cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei. În prezent, valoarea sancţiunii este nesemnificativă: între 120 şi 240 lei.
Alte majorări
Instructorii auto care nu respectă hotărârea Consiliului Local de evitare, la orele de vârf, a unor bulevarde centrale din oraş, riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 lei. În acest caz, a crescut valoarea minimă a sancţiunii: la 1.000 la 2.000 lei.
Acelaşi cuantum al amenzii este stabilit şi pentru operatorii de utilităţi care nu readuc la starea iniţială a domeniului public afectat de intervenţii la reţele tehnico-edilitare. O amendă introdusă în acest an – cea privind ocuparea fără drept a unui loc destinat vehiculelor electrice – va fi, de asemenea, majorată. În prezent, sancţiunea este cuprinsă între 500 şi 1.500 lei, iar un proiect al Primăriei propune ca valoarea amenzii să fie cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei.
Nu în ultimul rând, amenzi mai mari sunt stabilite şi pentru constructorii care nu respectă regulamentul local privind protecţia mediului. În acest caz, noul interval de sancţionare este prevăzut între 1.500 lei şi 2.500 lei. Toate aceste majorări sunt propuse prin intermediul a şase proiecte de hotărâre distincte care, după etapa de consultare publică, vor fi dezbătute şi aprobate de către Consiliul Local. Unele estimări arată că noile sancţiuni ar putea intra în vigoare în primăvara anului viitor, notează romaniatv.net