Programul de guvernare al PNL-PSD-UDMR conține o nouă taxă auto care ar putea veni ca o lovitură pentru șoferii români. Mai exact, taxa ar viza maşinile care poluează, atât pentru traficul greu, respectiv camioane, cât şi pentru autoturisme.
Conform documentului, este vorba despre o taxă pentru mașinile poluante. Aceasta se regăsește în programul de guvernare care a fost prezentat astăzi. Astfel, programul prevede că va fi introdusă în vigoare o nouă taxare pe baza distanţei pentru vehiculele grele (camioane), iar aici vorbim despre transportatori.
De menționat este faptul că documentul mai prevede și introducerea de taxe mai mari pentru deţinerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de transport pasageri, autoturisme, autobuze, autocare pe baza principiului: „poluatorul plăteşte” şi a principiului: „taxării ecologice”.
Un alt paragraf din document mai arată și unei noi taxe şi pentru transportatori, pe bază de distanţă. Mai exact, aceștia ar urma să nu mai plătească rovinieta ci vor plăti în funcţie de distanţa pe care o parcurg şi, pe de altă parte, toţi cei care au maşini poluante în România, fie că vorbim de autoturisme, autobuze sau autocare, vor plăti o taxă.
Cine va fi vizat de noua taxă
Trebuie subliniat faptul că până în momentul de față nu există o definiție concretă a termenului de „maşini poluante” pentru că în programul de guvernare nu apare o referire la acest subiect.
Amintim faptul că o astfel de taxă auto a fost avută în vedere şi în guvernarea trecută, în guvernul PNL-USR-UDMR. Mai exact, la acel moment se discuta despre o taxă auto pentru cei care deţin maşini mai vechi de 15 ani.
Un consultant fiscal a precizat că taxele vor crește în mai multe domenii nu doar în cel auto, pentru ca autoritățile să aducă cât mai mulți bani la buget din aceste sume și nicidecând din combaterea evaziunii fiscale.
„Intrăm într-o zonă de austeritate, cu creşteri de taxe locale, creşteri de taxe pe apartamente, maşini, terenuri, creşteri de taxe pentru maşinile mai vechi de 15 ani. Vom vedea o creştere a accizelor pentru produsele de lux, pentru produsele care au legătură cu consumul. Practic, încercăm să aducem mai mulţi bani la buget din taxe.
Din păcate, nu din combaterea evaziunii. Sper să existe măsuri pentru combaterea evaziunii pentru că aceasta este singura soluţie care ne poate scoate din această zonă de stagflaţie spre care ne îndreptăm pe viitor”, a declarat Adrian Negrescu, consultant fiscal, potrivit Antena 3.