Asigurările RCA vor fi verificate prin camere video instalate prin oraș
Guvernul României vrea să folosească camerele de supraveghere de pe drumurile principale şi din marile oraşe pentru a-i depista pe șoferii care nu au poliţe RCA. Trei milioane de şoferi circulă fără o asigurare auto obligatorie.
Deşi riscă amenzi de până la 2.000 de lei, conduc fără să le fie teamă că vor fi opriți de Poliția Rutieră.
În curând, şoferii ar putea fi verificaţi fără să mai fie opriţi în trafic. Echipele de polițiști nu vor mai fi nevoite să oprească maşinile în trafic pentru controalele de rutină.
Se vor folosi de camerele de supraveghere care verifică rovinietele pe tronsoanele de drumuri principale și în marile oraşe.
„Monitorizare prin mijloace electronice similare cu monitorizarea rovinietei pe drumurile naţionale. E o practică întâlnită în ţările europene. (…) Se vor folosi camere deja existente. E în interesul tuturor”, a precizat Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului de Asigurări şi Reasigurări din ASF, potrivit Prima News.
Atenție! Poliţele RCA ar putea fi suspendate în perioada în care maşina nu este folosită.
Schimbările legislative ar putea duce la majorarea prețurilor asigurărilor RCA
„Există multe situații în care anumite categorii de șoferi vor suspendarea contractului RCA. Pentru a oferi posibilitatea am venit cu un proiect care aduce ajustări la legea RCA care se referă şi la această schimbare, dar mai sunt şi altele care vin odată cu noua directivă europeană care vine în 2024*(…)
Poate fi suspendată poliţa RCA de către cel asigurat dacă are mașina avariata şi va sta în service mult timp, sau daca rămân fără permis trebuie să vina cu o dovada ca e suspendat drept de circulație Solicităm către poliţie suspendarea dreptului de circulaţie a maşinii”, a explicat, miercuri, Valentin Ionescu.
În cazul în care apelați la această variantă, veţi fi nevoiți să scoateți maşina de pe spaţiul carosabil. Schimbările legislative ar putea duca la majorarea prețurilor asigurărilor RCA.
Cum se poate prelungi polița RCA?
Există multe situații în care anumite categorii de șoferi doresc suspendarea contractului RCA. Pentru a oferi această posibilitate am venit cu un proiect care aduce ajustări pe legea 132, legea RCA care se referă și la această schimbare pe care o introducem, dar mai sunt și alte schimbări importante care vin odată și cu noua directivă europeană din ianuarie 2024.
Șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are mașina avariată. Pentru asta trebuie să facă o cerere la asigurator cu dovada, mașina să fie ținută în afara părții carosabile. Perioada asigurării se prelungește prin act adițional.