ANAF a scos recent la vânzare impunătoarea vilă pentru recuperarea prejudiciului din dosarul FNI. Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat în 2017 la 8 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul FNI, iar acum Fiscul face demersurile pentru recuperarea prejudiciului.
Impunătoarea vilă D. Ionescu, din zona Aviatorilor, a fost pusă la vânzare de reprezentanţii statului, împreună cu o clădire de birouri din Floreasca, proprietatea fostului partener al lui SOV, Laszlo Kiss, care speră să recupereze astfel prejudiciul din dosarele FNI şi Ultra Pro Computers.
Imobilul, căruia i se spune „palat” atât pentru dimensiunile impunătoare, cât şi pentru că este o adevărată bijuterie arhitectonică în stil Brâncovenesc, a fost evaluat la 20 de milioane de lei.
Povestea clăridii licitate de ANAF
Imobilul care i s-a confiscat lui Sorin Ovidiu Vântu are un istoric. I se spune „palatul”, însă este o vila construită în 1927 de un cunoscut arhitect, al cărui stil neo-brâncovenesc, bogat în ornamente, este predat la școlile de arhitectură. Este vorba despre Toma T. Socolescu, fost primar de Ploiești, liberal interbelic, căruia comuniștii i-au interzis să mai profeseze din cauza refuzului sau de a deveni membru în comisiile care acordau avize de construcție, dezvăluie Radio Europa Liberă.
„Palatul” este situat pe o stradă ascunsă privirilor, Gh. Brătianu, în spatele ambasadei Rusiei și al sediului central al PSD.
Evaluat la 20 de milioane de lei
Potrivit Radio Europa Liberă, imobilul a fost evaluat de ANABI la suma de 20 milioane de lei. Compus din parter, două etaje și mansardă, este încadrat că monument istoric, dreptul de proprietate asupra bunului imobil fiind intabulat pe numele statului român. Palatul lui Vântu nu a fost dorit de nicio instituție a statului, deși multe dintre ele plătesc chirii enorme pentru imobilele în care funcționează, asfel încât ANABI a transmis dosarul către ANAF, care urmează să organizeze o licitație pentru vânzarea lui.
Pe 21 februarie 2017, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la 8 ani închisoare în dosarul FNI, fiind acuzat de spălare de bani. Decizia a fost luată de judecătorii Ciprian Ghiță și Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București. Instanța a mai dispus atunci confiscarea specială de la inculpat a 13 milioane de dolari – bunuri mobile și imobile.