Lovitură grea pentru sute de mii de români. Încep să apară probleme mari în Marea Britanie chiar după Brexit. Este alertă la nivel național, iar oamenii sunt foarte îngrijorați.
Sute de mii de români care locuiesc în Marea Britanie trec prin momente cumplite. La doar două săptămâni de la ieșirea Marii Britanii din UE, șoferii de tir întâmpină probleme mari. Toți cei care vin din UE sunt obligați să aștepte chiar și câteva zile pentru a obține actele necesare pentru transportul de alimente în și din Regatul Unit.
Potrivit Euronews, având în vedere noile reguli impuse la vamă în contextul Brexitului, supermarketurile din Marea Britanie riscă să se confrunte cu o penurie de alimente.
”Nu este în regulă, această situație cu multe acte și mult timp pierdut este prea mult pentru mine. Nu este în regulă”, spune Petar Loba, șofer de camion la o firmă cu sediul în Marea Britanie.
În acest context, situația s-ar putea agrava, deoarece companiile de transport avertizează că o mare parte dintre transportatori ar putea să refuze să mai facă livrări în Marea Britanie, decât să se confrunte cu noile reguli impuse de autoritățile britaice.
”Șoferii sunt cel mai aderea plătiți pe kilometru. Așadar, dacă pierd timpul așteptând la vamă, ar putea să le spună șefilor că nu mai vor să transporte marfă în Marea Britanie și vor prelua doar transporturi către Europa. Mai mult ca sigur asta o să se întâmple”, spune agentul John Shirley.
Sute de mii de români au probleme
Situația a devenit și mai dificilă în Irlanda de Nord, unde lipsa de alimente din supermarketuri este deja realitate. Deși face parte din Regatul Unit, Irlanda de Nord împarte singura graniță terestră cu UE, iar comercianții de aici spun că, în absența livrărilor din Marea Britanie, singura lor opțiune este să se aprovizioneze din UE. Sute de români locuiesc și aici, drept urmare sunt afectați direct de noile măsuri.
Și Asociaţia Transportatorilor Rutieri (RHA) din Irlanda de Nord a tras un semnal de alarmă în acest weekend cu privire la lanţul de aprovizionare cu Marea Britanie, care este pe cale să se prăbuşească, din cauza reglementărilor post-Brexit.
În acest context, RHA a transmis o scrisoare deschisă ministrului Cancelariei primului ministru, Michael Gove, în care afirma că unele sectoare ”au probleme enorme” cu noile reguli, complexe, la numai o săptămână şi ceva după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Potrivit RHA, liniile de aprovizionare cu materii prime din Marea Britanie au fost restricţionate din cauza schimbării reglementărilor, iar fabricile au raportat probleme de aprovizionare serioase, inclusiv incapacitatea de a respecta contractele de aprovizionare a magazinelor.
În același timp, Asociaţia l-a avertizat pe Gove cu privire la faptul că introducerea unor dintre cele mai complexe proceduri vamale din lume aproape fără nicio pregătire, fără timp de implementare şi cu o capacitate insuficientă au făcut ca industria să aibă probleme grave de aprovizionare.
”Acest fapt va avea ca rezultat mărfuri lipsă de pe rafturile din supermarketuri şi lipsă de materii prime pentru fabrici”, a afirmat directorul general al RHA, Richard Burnett, în scrisoare.