Anul 2019 aduce o nouă taxă pentru români. Guvernul a adopat o ordonanță de urgență în acest sens, însă există și o veste bună, banii se pot recupera.
Autoritățile publice locale au obligația ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă, potrivit unei OUG adoptate, marți, în ședința de Guvern.
Autoritățile publice locale au obligația ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate și cu Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje de la populație, scrie green-report.ro.
În felul acesta, cetățenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deșeurile menajere – acea fracție umedă – care ajunge să fie eliminată la depozitul de deșeuri.
În plus, începând cu 31 martie 2019, se va aplica o garanție pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/buc. Începând cu 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi. Pe lângă prețul produsului pe care-l cumpărăm vom plăti și un preț pe ambalajul respectivului produs în valoare de 2 lei, potrivit unui proiect normativ pus în dezbatere la acest moment de Ministerul Mediului. Din fericire, vom putea recupera acești 2 lei pe ambalaj, dacă-l ducem înapoi la magazin. Practic, vom achita o garanție de reciclare a ambalajelor.