De la 1 ianuarie se scumpește energia electrică. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei de a crește tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale. Astfel, prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru cei circa trei milioane de clienți ai Electrica Furnizare rămași încă la reglementat vor crește cu 18-21% de la 1 ianuarie.

Cu cât cresc facturile

O factură de 100 kWh va fi cu circa 9 lei mai mare, dacă cei care primesc acum energia electrică la prețuri reglementate nu vor trece în piața concurențiuală și vor continua să plătească energia la acest preț de serviciu universal, scrie economica.net.

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.

Acești clienți au două opțiuni: Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On, iar a doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal, care urmează să fie anunțat. Furnizorul se poate schimba oricând după 1 ianuarie.

Care sunt noile prețuri

Economica.net a reușit să obțină primele astfel de prețuri de serviciu universal, din surse din piața de energie. Cu toate că ele nu sunt încă oficiale și, cel mai probabil, vor fi anunțate miercuri de Autoritatea de Reglementare îm domeniul Energiei (ANRE), pentru toți furnizorii de ultimă instanță. Electrica este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru populație, în termen de număr de clienți, iar prețurile finale de mai jos sunt cu atât mai relevante cu cât Electrica are, de departe, și cel mai mare număr de clienți care sunt alimentați acum în regim reglementat, deci cei mai mulți care vor fi vizați de noile reguli de la 1 ianuarie.

Cu cât cresc facturile în funcție de zonă

Pentru zona Muntenia Nord (județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,551 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,462 lei, deci avem o creștere de nouă bani/kWh deci circa 19%, fără impactul taxelor de mai sus.

Pentru zona Transilvania Sud (județele  Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu)  prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,545 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză.  Prețul actual reglementat este de 0,451 lei, deci avem o creștere tot de circa de nouă bani/kWh deci aproape 21 %, fără impactul taxelor de mai sus.

Pentru zona Transilvania Nord (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,540 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,456 lei, deci avem o creștere tot de circa de nouă bani/kWh deci circa 18 %, fără impactul taxelor de mai sus.

Aceste prețuri sunt valabile până la jumătatea anului viitor.