Anunțul a fost făcut de ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, iar potrivit acestuia, fundațiile miliardarului George Soros au finanţat organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), potrivit agenţiei MTI.

Astfle, într-o postare pe pagina de Facebook, ministrul ungar susține că prin lista publicată luni, RSF încearcă să prezinte libertatea presei din Ungaria într-un mod diferit.

”Lista publicată luni de ”independenta şi obiectiva” Reporteri fără Frontiere încearcă să arate Ungaria ca un loc unde libertatea presei este oprimată într-un mod deosebit de drastic şi fără scrupule”, a scris Judit Varga pe Facebook. Dar ”Ungaria este una dintre puţinele state membre (ale UE) în care există un adevărat pluralism atât în presă, cât şi în dezbaterile ideologice, precum şi în opinia publică”, adaugă ea, menţionând că RSF a primit sute de mii de dolari din partea fundaţiilor lui Soros.

În același timp, într-o altă postare de pe Twitter, Judit Varga susține că Reporteri fără Frontiere (RSF) nu a denunţat că ”în Europa Occidentală sunt eliminate activ opiniile conservatoare”.

În cealaltă postare ea a făcut o referire şi la refuzul publicaţiei Politico.eu de a publica un articol de opinie al unui ministru al Justiţiei dintr-o ţară cu un guvern ales în mod democratic, ceea ce ea consideră a fi ”îngrijorător din punctul de vedere al libertăţii mass-media”.

Fake news fără Frontiere”

O reacție în acest sens a venit și idn partea purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe al guvernului ungar, Zoltán Kovács, care a susţinut că ”Reporteri fără Frontiere (RSF)” ar trebui să-şi schimbe numele în ”Fake News fără Frontiere”.

”Nu este straniu că, în timp ce aceşti reporteri ”independenţi” se bucură fericiţi de libertate şi securitate în minunata noastră ţară, îl numesc pe (Viktor) Orban ”prădător” al libertăţii presei ?”, s-a întrebat acest purtător de cuvânt într-un mesaj pe Twitter.

Amintim faptul că, potrivit listei publicate de organizația neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF), lideri din ţări autocratice precum prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, dar şi din ţări considerate democratice, cum ar fi preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, sau premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au transformat în „prădători ai presei”.

Lista actualizată a fost publicată luni și cuprinde în total 37 de „tirani” din întreaga lume, pentru prima dată pe listă regăsindu-se şi un lider al unui stat membru în UE.