Ungaria pierde oficial un miliard de euro din fonduri europene

Miercuri, Ungaria a pierdut oficial un miliard de euro din fonduri europene, înghețate de Comisia Europeană din cauza unor încălcări ale statului de drept reproșate Budapestei.

Aceasta decizie reprezintă o premieră în Uniunea Europeană, marcând aplicarea mecanismului de condiționalitate împotriva unui stat membru.

Mecanismul de condiționalitate și fondurile înghețate

Bruxelles-ul a activat mecanismul de condiționalitate în primăvara anului 2022, invocând „îngrijorări serioase” legate de utilizarea fondurilor europene de către Ungaria. Printre problemele semnalate se numără lipsa de transparență în atribuirea contractelor publice, conflictele de interese și insuficiența măsurilor anticorupție.

Deși Ungaria a implementat anumite reforme care au permis deblocarea parțială a fondurilor, o sumă totală de 19 miliarde de euro rămâne înghețată. Prima tranșă de 1,04 miliarde de euro, aferentă fondurilor suspendate, a expirat la finalul anului 2024, conform Comisiei Europene.

Comisia Europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Critici privind statul de drept în Ungaria

Un raport al Comisiei Europene din iulie 2024 a subliniat că Ungaria nu respectă în totalitate normele democratice ale Uniunii Europene. Problemele identificate includ corupția, finanțarea politică netransparentă, conflictele de interese și lipsa independenței media. Aceste aspecte au fost decisive în menținerea sancțiunilor financiare.

Prim-ministrul Viktor Orban a reacționat vehement, acuzând Uniunea Europeană de încercări repetate de a priva Ungaria de resursele financiare care, în opinia sa, aparțin cetățenilor maghiari.

Orban a promis că va lupta pentru a recupera banii pierduți și a amenințat cu blocarea bugetului multianual al UE, accentuând tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.

Apel la alegeri anticipate în Ungaria

În acest context, Peter Magyar, noul rival politic al lui Viktor Orban, a cerut organizarea de alegeri legislative anticipate, care în mod normal ar trebui să aibă loc în primăvara anului 2026.

Magyar a declarat că este urgent să se recupereze miliardele de euro pierdute și că întârzierea alegerilor nu face decât să prelungească criza.

„Timpul presează. Să devansăm data alegerilor pentru ca țara să nu piardă încă un an în mod inutil. Să aducem acasă miliardele pe care ni le datorează Uniunea Europeană”, a spus Magyar, pledând pentru schimbarea direcției politice a țării.