Federația Internațională de Judo l-a lăsat pe președintele rus Vladimir Putin fără pozițiile deținute în cadrul acestei instituții. În plus, liderul de la Kremlin a rămas și fără centura neagră onorifică oferită în 2013 de World Taekwondo și de Ordinul FINA.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omul de afaceri rus Arkadi Rotenberg au fost îndepărtaţi din toate poziţiile deţinute în cadrul Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF), a anunţat, duminică, organizaţia condusă de austriacul de origine română Marius Vizer, citată de Reuters.
Suspendat din postul de președinte de onoare
Decizia a fost anunţată într-un scurt comunicat de presă pe site-ul IJF, după ce anterior federaţia îl suspendase din postul de preşedinte de onoare pe Putin, coautor al cărţii ”Judo: Istorie, Teorie, Practică”.
”Federaţia Internaţională de Judo anunţă că dl Vladimir Putin şi dl Arkadi Rotenberg au fost îndepărtaţi din toate poziţiile deţinute în Federaţia Internaţională de Judo”, se arată în comunicat.
Miliardarul Arkadi Rotenberg a făcut parte din Comitetul Executiv al IJF ca manager de dezvoltare începând din 2013.
Federaţia internaţională nu a menţionat invazia rusă în Ucraina, dar pe 27 februarie l-a suspendat pe Putin din funcţia onorifică pe care o deţinea, ”din cauza conflictului armat din Ucraina”.
De asemenea, Putin a fost deposedat de centura neagră onorifică oferită în 2013 de World Taekwondo şi de Ordinul FINA, conferit în 2014 de federaţia Internaţională de Nataţie. În plus, în urma invadării Ucrainei, IJF a anulat turneul Grand Slam programat la Kazan (Rusia) în perioada 20-22 mai.
Vladimir Putin, hotărât să-și atingă obiectivele din Ucraina
Menționăm că războiul din Ucraina a ajuns deja în a 12-a zi după ce Vladimir Putin a ordonat atacul în data de 24 februarie 2022.
Preşedintele rus este convins că-și va „atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”, după cum i-a transmis președintelui francez Emmanuel Macron. Anunțul a fost făcut duminică de Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat.
Conform sursei citate, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin „foarte hotărât să-şi atingă obiectivele”, printre care „ceea ce preşedintele rus numeşte ‘denazificarea’ şi neutralizarea Ucrainei”, dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt – potrivit Parisului – „inacceptabile pentru ucraineni”.