Un prim soldat rus va fi judecat pentru crime de război. Este vorba de un soldat în vârstă de 21 de ani, care este acuzat că a ucis un civil neînarmat cu un Kalașnikov în plină stradă. Acesta va fi primul proces pentru crime de război din Ucraina de la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie.
Ucraina se pregătește să deschidă primul proces pentru crime de război în contextul conflictului armat care o opune Rusiei din 24 februarie.

Vadim Șişimarin, un soldat rus în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a tras un Kalașnikov prin geamul vehiculului în care se deplasa, ucigând un civil de 62 de ani, care era dezarmat, a explicat miercuri, 11 mai, biroul Procurorul general din Kiev, IrIna Venediktova, într-un comunicat.

Soldatul acuzat călătorea împreună cu alți patru soldați ruși, după ce convoiul lor fusese atacat pe 28 februarie, și au furat o mașină în apropiere de Șupahivka, un oraș între Harkiv și Kiev, în nord-estul țării, continuă comunicatul, citat de Le Monde.

Soldatul rus riscă închisoare pe viață pentru crime de război

Civilul – care nu a fost identificat – mergea cu bicicleta pe marginea drumului, nu departe de casa sa. „Unul dintre militari a ordonat acuzatului să ucidă [acest] civil pentru a nu-i denunța”, a notat justiţia. „Bărbatul a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de locuință”.

Vadim Șişimarin, reținut, riscă închisoare pe viață dacă va fi condamnat pentru crime de război și omor premeditat. Data procesului nu a fost specificată.

Parchetul a făcut publică o fotografie a învinuitului, dar nu a precizat împrejurările care au condus la arestarea acestuia, nici ce s-a întâmplat cu ceilalți militari prezenți la momentul presupuselor evenimente.

Peste 10.700 de presupuse crime de război

Peste 10.700 de presupuse crime de război care au implicat 622 de suspecți au fost raportate la parchet. Rusia a lui Vladimir Putin a fost acuzată în mod repetat de Kiev și Washington că a comis crime de război în Ucraina de la începutul ofensivei sale, care a dus la strămutarea internă și internațională a aproape șase milioane de civili, mulți dintre ei relatând despre tortură, agresiune sexuală și distrugere nediscriminată.

Marea Britanie și Țările de Jos au trimis anchetatori specialiști în crime de război pentru a ajuta echipele locale și internaționale ale Curții Penale care caută să identifice posibile crime în masă, inclusiv în orașul Bucea, lângă Kiev, unde au fost descoperite cel puțin douăzeci de cadavre pe 2 aprilie.