Surpriză pentru Vladimir Putin, după ce un prim soldat rus, în vârstă de 21 de ani, a fost judecat pentru crimele sale de război de la începutul conflictului armat din Ucraina și a fost găsit vinovat, fiind condamnat la închisoare pe viață. Acesta și-a cerut scuze pentru faptele sale.
Închisoare pe viață pentru un militar rus
Vadim Sisimarin a fost condamnat luni, 23 mai, la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei rusești, în 28 februarie.
Acesta a fost judecat în ultimele zile în urma invaziei ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie, aceasta fiind pedeapsa cerută de procurorii ucraineni.
Parchetul ucrainean a cerut încă de joi, 19 mai, pedeapsa maximă, adică închisoare pe viaţă, pentru Vadim Şişimarin. Acesta a fost primul proces pentru crimă de război ce are loc în ţara vecină, iar joi a fost a doua zi a audierilor, luni fiind dată deja sentința.
Soldatul a cerut iertare văduvei bărbatului pe care l-a ucis
Tânărul sergent în vârstă de 21 de ani a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale războiului, în 28 februarie, în nord-estul Ucrainei. Victima a fost Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani.
Soldatul rus, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar, nu a reacționat la acest rechizitoriu. Audierile au fost apoi suspendate şi vor fi reluate vineri, 20 mai, cu pledoaria avocatului său. La proces, Vadim Şişimarin s-a aflat faţă în faţă cu văduva celui pe care l-a ucis.
„Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.
„Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a fost răspunsul dat de tânărul soldat rus.
În ziua respectivă, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. În urma unui atac al ucrainenilor, militarul rus a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi.
„Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia. În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin.
Altcineva l-ar fi pus să tragă
Potrivit acestuia, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat.
Tânărul soldat rus spune că a refuzat iniţial, dar un alt militar a insistat: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.
Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.