Informația momentului în plin război. Vladimir Putin primește o lovitură puternică din partea Europei, care se adaugă la valul fără precedent de sancțiuni care afectează Rusia.
Potrivit AFP, în total, trei instituții importante din UE au decis să interzică accesul pentru lobby-iştii companiilor ruse la Bruxelles, în sediile lor.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituțiilor, care precizează că decizia vine ca o completare a sancţiunilor impuse de UE față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu aproape patru luni de zile.
Primul pas în acest sens a fost făcut de Parlamentul European, care a anunțat încă de la începutul lunii că nu va mai primi reprezentanți ai companiilor ruse în clădirea sa.
UE interzice accesul lobby-iștilor ruși în clădirile PE
„Începând de acum, reprezentanţii companiilor ruse nu vor mai fi autorizaţi să intre în clădirile Parlamentului European”, a anunţat la începutul lui iunie acestei instituţii, malteza Roberta Metsola.
Totodată, acesta adăuga că UE nu are nevoie de propagandă și nici de povești false sau toxice despre războiul declanșat în Ucraina.
„Nu trebuie să le lăsăm niciun spaţiu pentru a-şi difuza propaganda şi poveştile false şi toxice despre invazia asupra Ucrainei”, a adăugat ea.
Alte două instituții care au luat decizii similare au fost Consiliul și Comisia Europeană. În cursul zilei de joi, reprezentanții instituțiilor au anunțat că reprezentanții companiilor ruse nu vor mai avea acces în clădiri.
„S-a dat instrucţiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc”, au confirmat joi reprezentanţii acestor instituţii.
Menționăm faptul că decizia Comisiei Europene și a Consiliului vine cu doar câteva ore înainte de organizarea summit-ului european în care se va discuta despre situația Ucrainei și totodată vor fi reînnoite și sancţiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.
Când intră în vigoare măsura?
Referitor la acordul pentru interzicerea de lobby-işti ruşi, acesta a fost dat în timpul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, pe 15 iunie. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeaşi linie.
Sursele citate precizează că aplicarea acestei decizii este la momentul actual ”în curs” și îi vizează pe toţi reprezentanţii de interese ruse înscrişi în registrul de transparenţă al UE.
Comisia Europeană menționează că acest registru este „o bază de date cu organizaţiile care caută să influenţeze procesul legislativ şi de punere în aplicare a politicilor instituţiilor europene. „El duce evidenţa intereselor apărate, de către cine şi cu ce bugete”, a adăugat instituţia europeană.
Noua decizie luată la nivelul UE face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptat de Executivul comunitar, care printre altele mai interzice și orice serviciu de consultanţă în afaceri şi în materie de relaţii publice.
În același timp, diplomaţii, funcţionarii şi oamenii de afaceri ruşi nu mai pot beneficia de facilităţi şi de vize pentru a intra în UE. Menționăm faptul că de cealaltă parte, cetățenii UE reprezintă interesele clienţilor lor ruşi la Bruxelles nu erau până acum împiedicaţi să-şi ducă activităţile în instituţiile europene.