EURid a informat că la câteva minute după intrarea în anul 2021 mii de domenii „.eu” aparţinând unor utilizatori din Regatul Unit au fost retrogradate la statutul „suspendat”, care va rămâne în vigoare până la 31 martie 2021, conform euractiv.com

Acest lucru înseamnă că domeniile respective „nu au nicio caracteristică funcţională”, precum servicii de e-mail sau servicii fundamentale de website. În plus, niciun utilizator înregistrat în Regatul Unit nu mai poate obţine un domeniu „.eu”, conform sursei menționate.

Un caz a atras atenţia în mod deosebit

Înaintea modificărilor implicate de încheierea perioadei de tranziţie, un caz a atras atenţia în mod deosebit – cel al site-ului Leave.EU, existând speculaţii că acesta ar putea rămâne activ.

Leave.EU este site-ul campaniei pro-Brexit finanţat de sponsorul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), Arron Banks, şi susţinut de fostul eurodeputat Nigel Farage.

Potrivit EURid, toţi utilizatorii din Regatul Unit cu domenii .eu au fost notificaţi în legătură cu suspendarea obligatorie a funcţiilor esenţiale ale serviciilor lor online.

Regatul Unit a ieșit din programul Erasmus

Şeful Centrului pentru studii britanice de la Universitatea Humboldt din Berlin a criticat decizia Marii Britanii de a nu mai participa programul de schimb Erasmus al Uniunii Europene.

Acest program era „ceva de pe urma căruia au beneficiat toate părţile semnificativ”, a declarat profesorul Gerhard Dannemann pentru postul de radio Deutschlandfunk.

Dannemann s-a plâns că, în timp ce în ultimul moment s-a ajuns la un acord comercial între Londra şi Bruxelles, programul Erasmus a fost abandonat.

Referindu-se la disputele privind cotele de pescuit care au captat atenţia media şi au dominat negocierile între UE şi Regatul Unit, Dannemann a adăugat: „Se pare că poţi câştiga mai multe puncte politice cu peşte decât cu educaţia superioară şi schimbul de studenţi”.

De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că Scoţia, al cărui guvern descentralizat pro-UE este în dezacord cu guvernul pro-Brexit al premierului Boris Johnson, va putea găsi o cale de a continua participarea la Erasmus.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şi cel galez, Mark Drakeford, au criticat amândoi decizia Marii Britanii de a ieşi din program, care există din 1987 şi a devenit unul dintre cele mai populare proiecte ale UE. Ei au calificat decizia drept „vandalism cultural”.

După o perioadă de 11 luni de tranziţie în care negocierile asupra relaţiilor post-Brexit au continuat, rezultatele referendumului din Regatul Unit din 2016, în care 52% din populaţie a votat pentru părăsirea UE, au devenit realitate de la 1 ianuarie.