Lovitură totală pentru elevii din România! Decizia va fi luată chiar de către Guvernul României.
Guvernul îngheaţă valoarea minimă a burselor pentru elevi
Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează să fie adoptat de către Executiv, valoarea minimă a burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pe care le pot primi elevii cu rezultate deosebite la învățătură nu se va mai majora în anul şcolar 2021-2022, care stă să înceapă.
În anul şcolar care s-a încheiat, cuantumul minim al acestor burse a fost de 100 de lei.
“În anul școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 100 lei”, se arată în documentul ce urmează să fie aprobat de către Guvernul României.
În schimb, primăriile vor avea posibilitatea să acorde burse mai mari din bugetul propriu, mai prevede actul normativ aflat pe masa Executivului.
Critici din partea Consiliului Naţional al Elevilor pe tema începerii şcolii
Între timp, elevii din România, prin vocea Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), reclamă „incertitudinea” în privinţa condiţiilor de începere a şcolii şi susţin că elevii ar trebui să aibă posibilitatea de a se testa în şcoală, astfel încât cursurile să se poată desfăşura în format fizic cât mai mult timp.
„Cu aproape trei săptămâni înainte de redeschiderea unităţilor de învăţământ, nu ştim cu exactitate care sunt măsurile pe care va trebui să le respectăm odată cu debutul noului an şcolar. Incertitudinea nu va conduce decât la unităţi de învăţământ nepregătite, elevi şi profesori dezinformaţi, săptămâni de şcoală compromise”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Nu ar trebui să existe la discriminare sau segregare în şcoli, în rândul elevilor şi profesorilor
“Atragem atenţia şi asupra implementării scenariului hibrid, care, în anii şcolari trecuţi, a fost dezavantajos pentru cei mai mulţi elevi din România. De aceea, este absolut necesar ca şcolile să asigure un act educaţional de calitate, prin dotarea şcolilor cu infrastructura digitală necesară.
De asemenea, istoricul recent ne arată că în localităţile unde rata de incidenţă atinge sau chiar depăseşte pragul de 6 infectări la mia de locuitori, riscul de răspândire comunitară a virusului COVID-19 creşte considerabil.
Astfel, este necesar ca, în localităţile care depăşesc pragul de 6 infectări la 1000 de locuitori, indiferent dacă acestea sunt sau nu carantinate, cursurile să se desfăşoare în format exclusiv online, având în vedere că nu există certitudinea că o persoană vaccinată nu poate fi purtător al virusului sau al unor forme uşoare, insesizabile”, transmite CNE.
Măsurile luate la nivel local nu ar trebui să ducă la discriminare sau segregare între elevi şi cadre didactice, nici măcar pe considerentul vaccinării, mai afirmă cei din Consiliul Naţional al Elevilor.