Administraţia Joe Biden a intenționează să ia în vizor miliardarii şi companiile americane, impunând majorări de taxe, ca parte a unui plan de reducere a datoriei naţionale record a Statelor Unite.

Joe Biden a declarat că va impune o nouă taxă celor mai bogați din țară, cu averi de peste 100 de milioane de dolari, dacă va fi reales în luna noiembrie.

Propunerile sale vizează majorarea taxelor corporative de la 21% la 28% și impunerea unui impozit minim de 25% pentru miliardari.

„Niciun miliardar nu ar trebui să plătească o cotă de impozitare mai mică decât un profesor, un lucrător de salubritate sau o asistentă”, a afirmat Bide, conform CNBC.

Averile super-bogaților, subiect de campanie pentru Joe Biden

Propunerile sale, prezentate anterior în bugetul pentru 2024, au reaprins polemici vechi de zeci de ani cu privire la modul cel mai bun de a contabiliza averile celor mai bogați oameni din lume. Problema este repusă pe tapet, pe măsură ce guvernele la nivel global caută noi modalități de a aborda inegalitățile uriașe în materie de averi.

Luna trecută, miniștrii de finanțe din mai multe state, reuniți la summit-ul G20 din Brazilia, au declarat că analizează planuri privind o taxă minimă globală pentru cei 3.000 de miliardari ai lumii.

Conform ultimelor date, averea combinată a celor cu active de peste 50 de milioane de dolari s-a dublat la 11,8 miliarde de dolari și doar patru cenți din fiecare dolar din veniturile fiscale provin din impozitele pe avere.

Se pare că aceste propuneri beneficiază de sprijinul unora dintre super bogații lumii. La începutul anului 2024, o rețea de așa-numiți „milionari patrioți” a semnat o scrisoare deschisă către liderii mondiali, solicitând taxe mai mari pentru cei bogați. Printre cei 260 de semnatari s-au numărat moștenitoarea Disney, Abigail Disney, și starul din „Succession”, Brian Cox.

„Este vorba despre cei bogați care contribuie mai mult la societate și cei extrem de bogați care contribuie mult mai mult și sunt mândri să facă asta”, a declarat Phil White, co-semnatar al scrisorii, pentru CNBC.

Cu toate acestea, experții au păreri împărțite cu privire la eficacitatea unui impozit pe avere și de cât de realizabil este în realitate.

Ce este impozitul pe avere

Un impozit pe avere este un impozit „amplu” pe valoarea tuturor – sau a majorității – activelor aparținând unei persoane sau unei gospodării bogate, cum ar fi numerar, proprietăți, vehicule, bijuterii și alte obiecte de valoare.

Spre deosebire de impozitul pe venit, care este încasat din câștigurile anuale, și impozitul pe câștigurile de capital, impus pe profiturile acumulate din vânzarea unui activ, impozitul pe avere este considerat o modalitate mai holistică de contabilizare a averii totale a unei persoane.

Astfel de taxe au fost impuse în trecut în Europa, deși implementarea lor s-a diminuat la începutul secolului XXI, pe fondul întrebărilor cu privire la eficiența lor și a unei schimbări către cote mai scăzute de impozitare.

taxe
SURSA FOTO: Dreamstime

Elveția, Norvegia, Spania, printre puținele țări care impun o anumită formă de impozit pe avere

Începând cu 2024, Elveția, Norvegia, Spania se numără printre puținele țări care impun o anumită formă de impozit pe avere. Dar mai multe țări încep să ia în calcul impozitarea super bogaților. Columbia a introdus un impozit pe avere în 2022, iar guvernul scoțian are deja la sertar astfel de propuneri.

Potrivit lui Arun Advani, profesor asociat de economie la Universitatea din Warwick, cele mai eficiente politici de impozitare a averii sunt cele care sunt direcționate și specifice.

„Dacă vrei un impozit pe avere care să fie efectiv eficient, trebuie să începi de la un prag destul de ridicat”, a spus Advani, observând că politicile la care s-a renunțat în Europa, fie au permis prea multe scutiri, fie nu au venituri fiscale suficiente.

Riscul unui exod în masă al banilor

Specialiștii în fiscalitate notează că până și politicile bine concepute de impozitare a averii pot fi greu de pus în practică. Există dileme cu privire la ce active ar trebui impozitate și cine ar trebui să fie responsabil pentru evaluarea valorii acestora.

Nu în ultimul rând, criticii subliniază riscul crescut al unui exod al bogăției în rândul superbogaților, care își pot muta averile în paradisuri fiscale, despre care, spun ei, subminează eforturile inițiale de a aduce mai mulți bani în visteria guvernamentală.

În 2022, când Norvegia a majorat impozitul pe avere pentru rezidenții cu active de peste 20 de milioane de coroane norvegiene (1,8 milioane de dolari), mulți s-au mutat în Elveția. Antreprenorul Tord Kolstad a fost unul dintre cei aproximativ 70 de norvegieni foarte bogați care au făcut această mutare în 2023.

Conform propunerilor lui Joe Biden, o taxă de 25% pe averile de peste 100 de milioane de dolari ar strânge 500 de miliarde de dolari în 10 ani pentru a ajuta la finanțarea unor lucruri precum îngrijirea copiilor și concediul parental plătit.

Astfel, s-ar ridica cota medie de impozitare pentru cei 1.000 de miliardari ai Americii de la 8,2% și ar aduce-o la nivelul celor 25% plătită de muncitorii americani medii.