La un moment dat, unii cetățeni europeni vor trebui să aleagă între a mânca și a se încălzi, dacă nu se găsește o soluție la criza energetică, declanșată de numeroși factori.

Europa nu știe ce să mai facă pentru a se proteja de furtuna perfectă, care se răsfrânge asupra prețurilor la energie și care pentru mulți cetățeni se prezintă ca o amenințare existențială pentru iarna viitoare.

„Suntem într-un război energetic cu Rusia, care dăunează întregii UE”, a scris pe Twitter Jozef Sikela, ministrul Industriei din Republica Cehă.

Republica Cehă, după Franța, va deține președinția rotativă a UE până la 31 decembrie 2022, și a convocat un summit extraordinar UE-27, pentru a aborda situația cât mai curând posibil.

Franța și Germania, lovite crunt de criza energetică

Situația este paradigmatică în cele două economii europene principale, a susținut Euronews. Jurnaliștii au arătat că acesta este cazul Franței, o țară puternic dependentă de energia nucleară. Închiderea mai multor reactoare pentru întreținere a dus la creșterea prețului pe megawat oră la 900 de euro pe piața futures, de zece ori mai mare decât acum un an.

Germania, puternic dependentă de gazul rusesc. Tăierea continuă a aprovizionărilor de către Gazprom și închiderea planificată a conductei Nordstream pe 31 august oferă o imagine sumbră.

De parcă nu ar fi de ajuns, energiile regenerabile au suferit consecințele uneia dintre cele mai călduroase și secetoase veri din toate timpurile.

Râurile s-au secat, nu există energie pentru a face să funcționeze hidrocentralele la capacitate maximă, iar vântul, la rândul său, a fost marele absent în timpul valurilor succesive de căldură care au zguduit continentul.

Uniunea Europeană se confruntă cu sfârșitul abundenței

De altfel, despre criza energetică a vorbit, recent, și cel mai de încredere aliat al lui Putin. El a susținut că Uniunea Europeană se confruntă cu sfârșitul abundenței.

„Europa se confruntă cu sfârșitul abundenței. Nu va mai exista. Ei vor trebui să plătească nota de plată”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

Acesta a arătat că Rusia obișnuia să vândă gaz Germaniei și altor câteva țări din UE cu 50% mai ieftin decât putea. Prin urmare, a susținut liderul din Belaruș, Germania și alte țări prosperau de pe urma acesteia.

„Vremea excesului de indulgență a trecut. În plus, au „investit” foarte mult în această aventură ucraineană. Să ne amintim, de asemenea, pandemia, blocajele și banii elicopterului. Ei digeră acum consecințele acestora. Se confruntă cu o mulțime de probleme, iar perioada de abundență s-a încheiat. Este timpul ca ei ‘să se dezbrace și să treacă la treabă'”, a declarat șeful statului din Belarus.

Aleksandr Lukașenko consideră că lumea va fi diferită în viitorul apropiat și că acest lucru se va putea observa în următorii ani.