Veste șoc pentru Vladimir Putin. În cazul în care liderul de la Moscova și-ar fi imaginat că țara pe care o conduce ar putea scăpa de sancțiuni în cazul în care se va preda, lucrurile sunt mai dificile decât par.

Un avertisment de ultimă oră în acest sens a venit din partea unui om de afaceri și profesor la Kyiv-Mohyla Business School. Potrivit acestuia, în prezent, economia Rusiei se află sub influența sancțiunilor care nu vor fi ridicate nici măcar în cazul în care Vladimir Putin se va preda.

El susține că sancțiunile sunt pe termen foarte lung, aproape pentru o generație întreagă și nu pot fi îndepărtate indiferent de ce decizie va lua Rusia.

„Economia rusă se află sub influența sancțiunilor care nu vor dispărea acum. Nu trebuie să ne gândim că Putin va declara capitularea sau pacea, iar sancțiunile vor fi ușor de înlăturat. Multe sancțiuni sunt pe termen foarte lung, pentru o generație întreagă, este imposibil să le îndepărtezi chiar așa”, a spus Valery Pekar, un om de afaceri și profesor la Kyiv-Mohyla Business School.

Rusia nu mai poate scăpa de sancțiunile Occidentului

În același timp, el a făcut referire și la locul Rusiei pe piața energiei, care la momentul actual a devenit ocupată în mod activ de alte țări. Astfel, indiferent de ce decizie va lua Putin în legătură cu războiul din Ucraina, situația nu va reveni prea curând la normalitate, avertizează profesorul.

„Există încă un moment precum retragerea Rusiei de pe piețele majore de petrol și gaze și sunt o mulțime de țări care merg fericite acolo și nu vor da niciodată acest loc Rusiei. Rusia nu va putea veni și spune: am încheiat războiul, renunțați la partea noastră din piață, pe care ați ocupat-o când eram plecați”, a spus Pekar.

Referitor la situația petrolului rusesc, el susține că procesul este unul mult mai mare, iar dacă acesta va fi refuzat, nu va mai fi cale de întoarcere.

„Nu vorbesc despre faptul că petrolul este una dintre cauzele importante ale acestui război, petrolul a fost cel care a pompat cu bani autoritarismul rus. Petrolul produce constant autoritarism, autoritarismul produce război.

Combustibilii fosili duc la crize de mediu și posibil schimbările climatice. Adică toate acestea, ​​petrolul, invazia rusă, schimbările climatice fac parte dintr-un proces mare. Și lumea, refuzând combustibilii fosili, se luptă cu aceste consecințe într-o manieră cuprinzătoare, evident, nu va exista nicio întoarcere”, a remarcat expertul.

Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni pentru Rusia

Menționăm faptul că precizările profesorului vin în condițiile în care țara condusă de Vladimir Putin se confruntă cu un val fără precedent de sancțiuni venite din partea Occidentului.

Uniunea Europeană spre exemplu se pregătește să adopte cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care întâmpină însă dificultăți în contextul în care există țări care sunt dependente de aprovizionarea cu petrol a Rusiei.

Până acum Cehia a anunțat că ar putea începe un embargo din iulie 2024, în timp ce Budapesta și Bratislava din 2025. Totuși, Ungaria rămâne sceptică în contextul în care propunerea nu este una profitabilă.

Astfel, Budapesta cere ajutor de miliarde de dolari de la UE, în schimbul acceptării embargoului petrolier împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană.