În comparație cu vaccinul concurent, de la Moderna, vaccinul Pfizer pare să inducă jumătate din cantitatea de anticorpi care combate virusul și este asociat cu aproape de două ori mai multe infecții descoperite, scrie The Atlantic.

Vaccinurile Pfizer pot proteja împotriva spitalizării, dar cele mai recente date CDC sugerează că eficacitatea lor a scăzut de la 87% la 80% în timpul valului Delta, în timp ce a vaccinului Moderna rămâne la 90%.

Deși Pfizer vorbește acum de necesitatea iminentă unei a treia doze pentru a combate imunitatea în scădere, compania nu crede că vaccinul său, în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, este inferior în vreun fel concurenților.

Producătorul de medicamente, al cărui vaccin dezvoltat împreună cu BioNTech a fost autorizat în SUA, Europa și alte regiuni din întreaga lume, a primit noi comenzi, pentru că rivali precum AstraZeneca și Johnson & Johnson s-au confruntat cu probleme de producție.

Este posibil însă ca Pfizer, în goana sa pentru obținerea primului vaccin pe bază de ARN mesager, să fi livrat doar cel de-al doilea cel mai bun produs?

La două luni de la studiul privind eficacitatea vaccinului Pfizer, la începutul lunii octombrie 2020, compania încă analiza datele despre anticorpi venite de la subiecții vârstnici în studiul de dozare.

Măsurarea eficacității vaccinului presupune compararea numărului de infecții din grupul vaccinat cu cele din grupul căruia i s-a administrat placebo. Moderna și celelalte companii ​​și-au testat propriile vaccinuri două săptămâni întregi după cea de-a doua doză, înainte ca orice infecție descoperită să fie luată în calcul.

În schimb, la cererea Pfizer, FDA a făcut o concesie rară, acceptând să permită companiei să adauge ”o măsură de rezervă” la planul său de analiză statistică, obținând vaccinul la 14 zile, la fel ca și celelalte companii.

Această concesie nu a afectat însă rezultatul final, deoarece vaccinul s-a dovedit a avea o eficacitate de peste 90% la prevenirea infecțiilor simptomatice cu COVID la doar 11 zile după prima doză.